Să ne ofensăm puțin…

IMG_1974

Aparent treaba asta cu ofensatul a devenit așa, un fel de boală psihică a secolului XXI.

Și am să încerc să vă explic de ce.

Păstoresc niște grupuri de Facebook, iar pe unul din ele sunt ceva mai activ. E vorba de un grup local pe care l-am moștenit, nu l-am înființat eu.

Ei bine, acolo pe grup, în fiecare săptămână apar minim două profile de Facebook care vor să intre pe grup doar cu scopul de a face reclamă.

Nu vin să posteze ceva cu adevărat util sau interesant ci pur și simplu să-și promoveze serviciul sau produsele cu niște grafice de anii ’90.

Acolo pe grup sunt maxim 10 postări săptămânale.

Nu prea e activitate pentru că nu tolerez poze cu cafeluța de dimineață, rugăciuni, motivaționale de la coada vacii sau trandafiri și urări de doi lei.

Nici live-uri cu țigani nu tolerez și i-am dat afară fără să ezit pe toți cei care au postat așa ceva pe grup.

Ori când ai 10 postări săptămânal pe grup, reclamele și mai ales frecvența lor devin o adevărată problemă pentru că adeseori ai trei sau patru postări consecutive numai cu reclame, iar lumea evită grupurile care sunt așa și ratează informația utilă.

Așa că am decis să impun o regulă acolo pe grup. Cine vrea să posteze reclame n-are decăt să facă dovada că a donat unei cauze umanitare minim 10 euro pe lună sau minim 100 de euro pe an. Fără donație nu se mai aprobă nicio reclamă.

De asemenea am explicat că o donație sau sponsorizare e deductibilă din punct de vedere contabil, deci oamenii ăia nu aruncă cu banii ci fac un bine cuiva în loc să dea banii respectivi statului.

Până acum nu s-a sesizat și nu s-a recalcitrat niciunul dintre cei care fac reclamă pe grup fiindcă respectivii nu sunt activi pe grupuri, nu-i interesează ce scrie pe acolo sau ce reguli sunt acolo. Ei intră odată pe zi sau pe săptămână și dau share la reclama lor pe toate grupurile posibile sperând că în felul ăsta or să ajungă cel puțin milionari.

Dar s-au sesizat vreo trei persoane care n-au postat niciodată ceva util acolo pe grup, sau poate că n-au postat deloc, nici măcar reclame. Și tare ofensate mai sunt că cineva și-a permis LUXUL de a impune unora să doneze dacă vor să mai publice reclame.

Raționamentul lor se poate rezuma foarte simplu:

Cine ești tu domne’ să impui așa ceva? Eu donez când, cui și cât vreau. Păi de aia au murit oamenii ăia la revoluție, ca să te trezești tu să impui reguli?

Din comentariul unora e lesne de înțeles că nici măcar n-au citit postarea până la capat sau dacă au citit-o atunci cu siguranță n-au înțeles, că deh!… analfabeți funcționali sunt peste tot, mai ales pe grupurile astea.

Oricum, chiar și așa, problema lor nu e cu ideea în sine ci cu faptul că cineva își permite luxul de a impune ceva, tocmai acolo pe Internet. Păi Internetul ăsta e liber și fiecare ar trebui să facă ce vrea acolo nu?

P.S. Cea mai amuzantă parte din toată povestea asta e că prima armă a ofensaților e îndemnul/amenințarea de a părăsi grupul. Așa combat ei orice idee sau normă nouă. Nu argumentat pe subiect ci amenințând că părăsesc grupul dacă lor li se impune ceva. 

Și desigur, ăsta-i un lucru foarte grav pentru că ceilalți membri n-or să mai poată dormi nopțile datorită faptului că un idiot a plecat din grup.

Dar stați așa că idioțenia nu se oprește aici pentru c-am mai trecut prin asta.

Cei care pleacă, ajung să-și facă propriul grup pe care vin să și-l promoveze mai apoi tot pe grupul de pe care au plecat pentru că așa e când nu te maturizezi niciodată și trăiești toată viața cu impresia că ești buricul pământului și că ceilalți depind într-un fel de tine.