Facebook face chestii, apoi te informeaza ca le-a facut

Peter Sunde, daca nu stiti cine e gugaliti sau uitati-va la documentarul asta, spunea in urma cu ceva vreme ca Mark Zuckerberg e cel mai mare dictator ever.

Initial treaba asta mi s-a parut putin cam far-fetched (nu stiu care-i expresia corespondenta in romana, dar daca sunt nevoit sa traduc Mot à Mot atunci probabil ca ar rezulta: putin deplasata).

La vremea aia singura dictatura de pe Facebook era dictatura sfarcurilor care nu e impusa de el ci de o feminista infecta (pe aici li se spune feminazi). Cum e normal ca in cercurile feminazi si cele ale fanaticilor religiosi sfarcul sau parul pubian sa fie un subiect tabu nu am dat prea multa importanta acestui subiect.

Numai ca ulterior au mai ciripit unii care au lucrat pe acolo si a venit valul ala de cenzura aleatorie si mi-am dat seama ca Peter Sunde avea perfecta dreptate. Practic doar intr-un regim dictatorial ti se induce ideea ca ai dreptul sa te aperi, dar ti se refuza acest drept, iar vinovatia e determinata de niste robotei (in carne si oase sau virtuali) care executa niste ordine trasate bine de la centru.

Astfel Mark Zuckerberg a devenit cel mai mare dictator din istorie si nu pentru ca a impus o chestie sau alta ci fiindca a ajuns sa pastoreasca cel mai mare grup social, transfrontalier si sa-l influenteze sau sa-l manipuleze in functie de diverse interese. La fel cum face orice alt individ cu apucaturi dictatoriale din ziua de azi fie ca vorbim de Kim Jong-un, Nicolas Maduro sau Liviu Dragnea.

Revenind la Facebook, mai intru pe acolo sa postez pe pagini si mai arunc cate un like sau cometariu acolo unde simt nevoia. Pe langa curatenia pe care am facut-o anul trecut, am blocat la nivel de DNS o gramada de host-uri de pe la Facebook, iar anumite chestii nu se mai actualizeaza chiar asa de des. E mai putin zgomot in felul asta.

Asa se face ca ieri, in timp ce ma dadeam pe Facebook de pe mobil imi apare bijuteria asta:

O instiintare prin care mi se spune ca fara acordul meu prealabil, Facebook a activat sistemul de recunoastere faciala pentru ca in felul asta sa ma protejeze de nu stiu ce.

Ceea ce spune Facebook in mesaj e gargara ieftina pentru ca nu e nevoie de recunoastere faciala pentru ca Facebook sa-i identifice pe aia care urca poze cu mine sau incearca sa faca conturi false folosindu-se de pozele mele. Sistemul de cautare inversa a imaginilor exista de aproape un deceniu si e foarte eficient, iar sistemul de machine-learning de la Facebook poate foarte usor sa compare pozele atunci cand cineva face un cont cu poze deja existente si sa-i ceara celui care face al doilea cont sa prezinte un act de identitate prin care sa confirme ca noul cont e legitim. In felul asta sper sa intelegeti ca nu sunt nici pe departe paranoic si ca Facebook avea de la bun inceput parghii prin care sa stopeze, sau sa elimine in proportie de 90% falsificarea conturilor si sa-i elimine din start pe toti algerienii care fac conturi false si apoi intra pe mii de grupuri cu pretextul ca dau credite pentru a afla datele oamenilor creduli si a le goli conturile.

Pentru noi ca societate sunt mult mai periculoase sfarcurile decat sarlatanii.

Sa revenim. Pentru ca scrie negru pe alb acolo in notificare ca am controlul asupra acestei setari si o pot DEZACTIVA oricand am chef, am intrat la setari si in aplicatia de mobil (care aparent s-a actualizat tocmai ieri) si, ghiciti ce?, nu exista nicaieri o astfel de optiune. Asa ca intrigat am dat o cautare pe Google fiindca am zis ca poate sunt eu idiot si nu stiu cum sa mai lucrez cu treburile astea asa ca am cautat pe Google si am dat peste un articol la Cnet (e o mizerie de site, dar altul mai bun n-am gasit) unde explica felul in care se poate dezactiva mizeria asta si arata si capturi de ecran, numai ca, dupa cum suspectam deja, la mine nu apare o astfel de optiune desi aplicatia s-a actualizat ieri:

Astea fiind zise, Peter Sunde avea perfecta dreptate. Facebook intruneste toate ingredientele unei dictaturi veritabile. Cred ca aia de la Google sunt tare invidiosi pe treaba asta.