Cam cât de amărâți sunt medicii?

9629

În ceea ce-i privește pe medicii din România există două mituri.

Primul mit e că sunt corupți până în măduva oaselor și că sunt lipsiți de scrupule. Motiv pentru care nici nu se uită la tine în spitale dacă nu le dai șpagă.

Asta e parțial adevărat. În definitiv câți cunosc un medic care n-are unde sta și ce mânca și câți cunosc un medic cu mașină bengoasă și casă luxoasă.

Evident, un nivel de trai mai ridicat nu înseamnă nici pe departe că un medic e corupt. Insă e greu să le explici asta celor care oricum nu vor să înteleagă.

Al doilea mit, răspândit cu precădere de medici, e că datorită salariilor mici de la stat, medicii sunt săraci.

Evident nici asta nu-i adevărat. N-ar face nimeni atâția ani de școală ca să stea într-o garsonieră și să mănânce parizer cu pâine.

În medicină, ca și în alte domenii de altfel, anii de experiență, curajul, capacitatea de inovație și adaptare precum și perfecționarea continuă sunt factorii principali care determină veniturile.

Un medic bun are posibilitatea să câștige destul de bine, însă n-o să se îmbogățească și nici n-o să trăiască decent încă din prima lună, sau din primul an.

De regulă, medicii buni lucrează fie parțial la stat și partial la privat, fie la căte două sau trei clinici private în același timp.

Probabil vă întrebați ce anume m-a apucat să scriu despre un astfel de subiect. 

Ei bine, azi în timp ce căutam ceva pe Google (unde altundeva?), am dat peste un o foaie de calcul (Excel) ce conține un desfășurător cu aproape 60000 de sponsorizări primite de medici români în anul 2016.

Nu știu cine e autorul documentului sau cu ce scop a fost compilat. Însă acest document reprezintă o adevărată mină de aur pentru mulți.

E posibil să fie vorba de un centralizator pentru ceva anchetă jurnalistică sau pur și simplu o centralizare guvernamentală.

Un lucru e cert. Documentul în cauză n-a fost realizat de vreunul dintre sponsori.

Bun, și până la urmă ce împortanță are documentul ăsta? Ei bine documentul în cauză dovedește faptul că pe lângă salariu, medicii au parte de o serie de facilități.

Aceste facilități sunt posibile cu ajutorul firmelor care produc sau importă medicamente.

Astfel, firmele în cauză contactează medicii, de regulă de prin spitale publice, ca să afle ce nevoi au aceștia. 

Unii ar vrea să facă niște cursuri, să meargă la niște semninarii de specializare, să participe la niște congrese sau pur și simplu n-au bani să-și platească ceva cotizație.

Așa că, firmele în cauză, foarte mărinimoase de altfel se decid să sponsorizeze toate aceste nevoi ale medicilor, iar documentul în cauză centralizează toate sponsorizările acordate în anul 2016.

Probabil că mulți se grăbesc să asocieze treaba asta cu corupția, însă nu e corupție. Nu e nici măcar șantaj. Nu e deloc ilegal sau greșit.

E cel mult imoral. De ce e imoral? Păi medicii acționează ca niște agenți comerciali în urma acestui troc. 

Vorbim totuși de un troc. Medicul primește o sponsorizare, iar în schimbul sponsorizării e încurajat și motivat să treacă pe rețetă medicamentul produs sau importat de firma care l-a sponsorizat.

Așa că din 5 medicamente care fac același lucru, există adeseori posibilitatea ca medicul să-l recomande pe cel mai scump pentru simplul fapt că firma care-l produce i-a sponsorizat o sindrofie.

Nici asta nu e ilegal, dar e oarecum imoral, mai ales dacă veniturile financiare ale pacientului sunt cu mult sub cele ale medicului.

Bun. Acum c-am lămurit toate astea să lămurim puțin și întrebarea din titlu printr-o altă întrebare, retorică: Un medic care primește sponsorizări de mii de lei (noi) pe an pentru cheltuieli pe care de altfel trebuia să le suporte din propriul buzunar poate să fie considerat un medic sărac?

Dacă vă interesează documentul, il găsiți aici (și dacă dispare aveți un backup aici).