Interzicerea hijabului si a lui Arsenie Boca in UE

Zilele trecute o stire a starnit deopotriva bucurie si indignare, mai ales datorita modului in care a fost prezentata.

Astfel, Curtea Europeana de Justitie a emis o rezolutie prin care le-a conferit angajatorilor dreptul legal de a interzice la locul de munca prezenta oricaror simboluri religioase, filozofice sau politice. Numai ca ziaristi din lumea intreaga au prezentat rezolutia respectiva ca fiind in fond doar o rezolutie care le-ar interzice musulmanilor un drept fundamental (lol !?) si anume acela de a purta hijab la locul de munca, desi cadrul prevazut e mult mai vast si creaza oaresce ambiguitate.

Astfel, in contextul dat angajatorul are dreptul de a impune o serie de reguli de conduita interna care pot sa presupuna interzicerea purtarii la vedere a unor simboluri religioase crestine precum cruciulita de la gat sau hijabul la fel cum pot sa presupuna si interzicerea pozelor cu Arsenie Boca de pe biroul de servici, al tricourilor cu PSD sau de ce nu a tatuajului cu svastica.

Ba mai mult pentru ca face referinta si la simboluri filozofice, rezolutia data prevede chiar si interzicerea afisarii la vedere a unor citate din clasici in viata precum alea din Poptamas. Dar divaghez pentru ca aici e o alta discutie.

In fine ideea fundamentala e ca rezolutia in sine s-a emis intr-un mod echitabil pentru ca nu limiteaza cadrul de restrictie doar la islam cum s-au grabit gazetele sa sustina falsificand realitatea ci acopera tot spectrul fanatismului, fie ca vorbim de fanatism politic, religios sau filozofic. Asta filozofic, in cazul in care nu v-ati dat seama tine de dezvoltarea personala, de miscarea antivaxx, veganism sau alte deliruri dinastea moderne.

Pana la urma angajatii merg la servici ca sa lucreze nu sa incerce sa-si converteasca colegii ca religia lor e cea mai buna sau ca shot-ul de clorofila te face nemuritor si tocmai de aceea rezolutia asta e binevenita, dat fiind faptul ca obsesia multora in ceea ce priveste propriul stil de viata comparativ cu cel al colegilor de servici a ajuns la paroxism.

P.S. Stiu ca discutia incepuse de la o plangere relationata cu interzicerea hijabului, insa rezolutia data e generica si clarifica odata pentru totdeauna contextul.