Inca de cand a aparut comunicatul oficial privind introducerea cardului national de sanatate in urma cu cativa ani si pana prezent s-au facut fel de fel de campanii si incercari pentru a interzice cardul respectiv de catre evlaviosii ortodocsi romani. O serie de oameni fara nici un fel de scrupule sau minima educatie si spirit civic au imprastiat minciuni in stanga si in dreapta si au aberat destul de vocal si in randul comunitatilor locale, dar si online folosindu-se de petitii, pagini de Facebook sau postari pe bloguri pentru a propaga o ultima tentativa de spalare pe creier a romanului si de a opri in loc evolutia fireasca si tehnologica a sistemului sanitar.

Si toate astea in contextul in care Romania ocupa an de an ultimele locuri in ceea ce priveste sistemul sanitar. In contextul in care anual se fura milioane de euro din bugetul sanatatii, intocmai fiindca se pot fura atat timp cat nu exista o evidenta clara a cheltuielilor pe care le are un pacient sau altul. Cardul de sanatate avea rolul si scopul de a reduce furtul si astfel orice operatiune in numele unui pacient sa fie inregistrata intr-o baza de date si usor identificabila. Cati doctori n-au fost prinsi prescriind retete pentru pacienti pe care nu i-au mai vazut de ani buni? Cati doctori n-au fost prinsi decontand siliconarea asistentelor TV pe spatele statului? Cati doctori n-au fost prinsi disimuland cheltuielile pentru pacienti si boli inexistente doar ca sa-si permita ei doua-trei masini, doua-trei case si de ce nu doua-trei case de vacanta chiar? Stim aproximativ cati si care au fost. I-am vazut pe toti prin presa. Ce nu stim e cati altii au mai furat si cati inca mai fura.

N-am scris despre asta pana acum fiindca am invatat pe propria-mi piele ca nu ai nici o sansa s-o scoti la capat cu oligofreni si schizofrenici care propaga religia banului nemuncit.

Si totusi azi m-am decis sa scriu dintr-un simplu motiv. M-am amuzat teribil pe marginea a doua stiri. Una din ele spune cum cei ce intretin si alimenteaza bancomatele scot tot mai multe carduri de sanatate din bancomate, deoarece ele au forma si „chipul” unui card de credit, iar ce-a de-a doua despre cei care se calca in picioare sa-si obtina cardul respectiv.

Cu alte cuvinte, asta-i nivelul de educatie al evlaviosului ortodox roman. Daca doi trei sarlatani raspandesc un zvon precum acela ca folosirea si posesia unui card de sanatate inseamna sa-ti vinzi sufletul diavolului toti folosesc asta drept argument suprem si aproape orice altceva e irelevant pentru ei. Spun aproape orice altceva pentru ca, de fiecare data cand intra in joc sfantul ban nemuncit opinia se schimba. Astfel a fost suficient sa se raspandeasca un zvon precum ideea prin care cardul de sanatate ar face bancomatul sa scuipe niste bani nemunciti ca toti si-au incalcat principiile si mai ales religia, au uitat istericalele anterioare si intoxicarea in masa la care au fost partasi si s-au inghesuit sa-si ia cardurile dupa care s-au grabit cu ele la bancomat sa scoata suta de euro.

Sa ne mai miram oare ca 95.000 de astfel de indivizi s-au inghesuit in urma cu doua zile sa viziteze un mormant? Cheltuind astfel si din banii lor si din banii nostri ai tuturor, pentru ca jandarmii ce le-au asigurat paza si serviciile medicale sunt platite din impozitele pe care le platim noi toti. Sa ne mai mire faptul ca au facut asta pentru un asa-zis „preot” care nici macar n-a fost hirotonisit si care asemeni povestii cu cardul de sanatate a ajuns ceea ce e, si anume un produs de marketing ce sustine o intreaga industrie, doar in urma unor zvonuri „bine” intentionate?

Sa ne mai mire faptul ca din cei 95.000 de evlaviosi nici unul nu s-a gandit vreodata ca banii lor si ai nostri ar putea sa fie folositi pentru ajutorarea copiilor saraci si bolnavi? Cate nu s-ar putea face cu 95.000 de lei, bani stransi doar daca fiecare din cei prezenti acolo ar dona minim un leu. Dar de ce sa se faca? Nu mai bine se cheltuiesc banii pe excursii pentru a vizita cimitire si cadavre in timp ce pe drum canta maneaua blana in masina si pasagerii fac posta un pet de bere sau de vin?

By Mălin