Cersetorii de pe Facebook si alte balarii

Screen Shot 2015-05-07 at 09.35.03

Mai tineti minte ce zarva s-a facut in tara atunci cand un francez mai glumet a iesit pe sticla si a caracterizat romanii drept unii care stau toata ziua cu mana intinsa si spun doar s’ilvousplaît moiseau?

Ei bine o mare parte din cei care n-au inteles gluma la vremea respectiva si s-au scandalizat de ipocriti ce sunt, cersesc in mod constant chiar si in viata de zi cu zi.

Si nu, nu vorbesc de cei imbracati murdar de pe gardurile bisericilor sau de la usa marilor magazine, ci de cei care desi lucreaza pe acelasi salar, zilnic se plang ca n-au si cer colegilor de servici o tigara. Sau de cei care nu pot merge la un ghiseu sa-si rezolve problemele singuri ci trebuie sa apeleze la prieteni care au cunostinte pe la primarie sau fisc etc.  Sau de cei care te roaga sa le transporti mai stiu eu ce prin tara, pe gratis doar pe motiv ca tu oricum mergeai acolo si ai loc in masina, iar daca ii refuzi se supara, te vorbesc pe la spate si se comporta urat cu tine de parca tu aveai cea mai mare obligatie fata de ei.

In afara de cei de mai sus, sunt desigur multi altii in multe alte situatii care nu fac nimic altceva decat sa cerseasca si sa-ti transforme refuzul de a le face pe plac intr-un refuz de a da curs unei obligatii pe care nici macar n-o aveai.

Doar ca treaba asta nu s-a oprit doar la viata de zi cu zi, ci s-a mutat si online pentru ca romanul isi ia cu el cersetoria peste tot pe unde merge.

Sa-l luam drept exemplu pe baiatul de mai jos. In urma cu vreo saptamana a facut o solicitare sa intre pe un grup unde eu sunt administrator. M-am uitat la el pe profil in prealabil si vazand ca-i profil real i-am aprobat solicitarea.

N-a stat prea mult pe ganduri si a postat ceva similar cu ceea ce vedeti mai jos:

Screen Shot 2015-05-07 at 09.35.03In 3 zile n-a postat nimic productiv si nimic altceva pe grup decat mizeria asta. O cersetorie online tipica romanului care crede ca si pe internet totul i se cuvine.

Am regasit destul de interesant felul in care respectivul a scris textul de cersit (nici Dinica in Filantropica n-o facea mai bine), folosind majuscule atunci cand a scris „ROMANI” probabil pentru a atrage sentimentul national, „VOTURI” pentru a evidentia faptul ca are nevoie de voturi si „VA ROG SA O FACETI ACUM!” cel mai probabil pentru a sublinia importanta votului in cel mai scurt timp.

Bineinteles ca dintr-o astfel de postare nu putea lipsi si celebra replica pe care o auzi si la cersetorul de la coltul strazii „daca aveti bunavionta sa ma ajutati”.

Uite eu n-am bunavointa sa te ajut, fiindca in primul rand nu te cunosc, in al doilea rand nu te-am acceptat pe un grup doar ca sa cersesti. Intrarea intr-un grup fie el si de romani din diaspora presupune respectarea unor reguli de bun simt si printre regulile alea se numara si respectul fata de ceilalti membri.

O alta situatie similara mi s-a intamplat in urma cu ceva vreme, cand o cunostiinta cu care nu vorbesc in mod constant pe Facebook, dar pe care mereu am respectat-o, mi-a lasat un mesaj prin care-mi dadea un link sa dau share si like la ceva. Nu stiu la ce fiindca nici nu m-am sinchisit sa vad despre cei vorba atat timp cat persoana respectiva nici macar nu s-a obosit sa scrie doua-trei randuri in care sa ma intrebe ce mai fac sau sa incerce sa faca vreun fel de conversatie inainte sa-mi dea un link si sa ma roage sa-i dau share si like. E drept ca mi-a multumit in avans, insa daca singura preocupare si prioritate a persoanei respective a fost sa primeasca un like sau share in plus doar folosindu-se de faptul ca ne cunoastem atunci evident prima mea prioritate a fost sa ignor.

Evident ca s-ar putea gasi multe astfel de exemple si cel mai probabil ca fiecare dintre noi are in lista de Facebook cate un cersetor de like-uri, share-uri sau macar atentie.