Educatia face diferenta

DSC_0898

Probabil ca el mai important lucru care-i diferentiaza pe est-europeni de vest-europeni e nivelul de educatie. Educatia civica si morala.

In urma cu vreo doi ani ne plimbam printr-un sat de munte din Mallorca cand am dat peste imaginea de mai jos:DSC_0898Imaginea asta e destul de comuna prin satele din Mallorca si nu numai si reflecta nivelul de responsabilitate si bun simt atat al localnicilor cat si al turistilor. Un localnic a scos la vanzare cateva lamai. Cantarite si ambalate in pungi de cate un kilogram fiecare. Omul cere 1 euro pentru fiecare punga, dar deoarece are treburi mult mai importante de facut in jurul casei nu sta sa-si vanda marfa ci practica un fel de self service.

Astfel cine doreste lamai lasa un euro in cutiuta de langa cos si se serveste. Vanzatorul nu se teme ca i-ar fura cineva lamaile sau banii. In fond vorbim de o valoare de maxim 5 euro si nimeni nu-i asa de disperat incat sa fure niste monezi sau lamaile omului. De fapt educatia asta civica i-a invatat pe cei saraci de aici ca nu furtul e solutia si ca au mai multe sanse sa fie apreciati, ajutati si sa primeasca ceva atunci cand cer si nu atunci cand fura.

Doar ca asta se intampla in Spania, pe cand in Romania in anumite zone profitand de o clipa de neatentie niste conationali erau in stare sa fure si masa omului nu doar cosul cu lamai si cutiuta cu bani.