Interviu #1 – Calin Blaga (Jurnalist)

Calin Blaga este omul care a facut ca blogul Podul Minciunilor sa existe si sa reziste. Tot el este si omul care  timp de mai bine de 6 ani a scris aici pe blog in mod constant diverse articole abordand cele mai sensibile teme ale vremurilor. Lui Calin Sibiul ii datoreaza si o serie de campanii pentru protejarea zonelor verzi, pentru ajutorarea celor vulnerabili social si pentru imbunatatirea nivelului de educatie. In prezent Calin este membru fondator al proiectului Carti fara pret Sibiu.

Am ales pentru Calin zece intrebari, privind inceputurile blogging-ului, blogosfera de azi si proiectul sau:

1. De ce ai ales sa scrii pe blog in 2005? (Ce anume te-a determinat si mai ales de ce ai scris si in engleza?)

Calin Blaga: Aveam o dorinta de a exprima public anumite idei si acela a fost locul ideal pentru mine sa o fac. Am inceput in engleza pentru ca initial ma adresam prietenilor mei din strainatate. Treptat insa blogul a luat o directie la care nici eu nu ma asteptam. A crescut de la sine…

2. Facand abstractie de volumul continutului, crezi ca blogosfera anului 2015 e diferita fata de cea a anului 2005? (S-au mai maturizat bloggerii? A mai crescut calitatea articolelor?)

C.B.: Sincer cred ca in 2015 suntem iar la nivelul anului 2005. A fost un varf undeva prin 2008-2010, apoi s-a instalat apatia sau plictiseala de a face blogging, asa ca au ramas fideli doar cei cu adevarat dedicati acestui fel de media online. In 2005 la fel a fost: de blogging se apucau putini, doar cei ce aveau ceva de spus. Si e mai bine asa.  

3. Crezi ca analiza unui blogger pe un anumit subiect poate sa fie mai bine argumentata si mai impartiala decat cea a unui jurnalist?

C.B.: Nu, e mai liber ca un jurnalist pentru ca nu are constrangerile unei redactii si a unui patronat, dar e si mai predispus spre subiectivism.

4. Cand ai inceput sa scrii patrunderea internetului in Romania era la jumate fata de ce e acum, iar retelele sociale gen Facebook sau Twitter erau abia la inceput. Comparand acest lucru cu situatia de acum, crezi ca un blogger nou are mai multe sanse sa se afirme incepand de la zero acum decat avea in 2005?

C.B.: Facebook, Twitter ajuta foarte mult la promovare daca stii cum sa o faci si bagi si niste banuti in asta. Dar conteaza si mai mult ce si cum scrii. Oricum e un proces de durata aceasta crestere. Cand m-am apucat eu de blogging in 2005 aveam 3-4 cititori pe saptamana, apoi prin 2009 cu miile. Dureaza sa contruiesti ceva si e si mai usor sa distrugi.

5. Ai scris pe blog vreun articol pe care nu l-ai putut publica la ziar?

C.B.: Oh, da! Nu dau detalii ca e deja istorie…

6. In perioada 2 – 16 noiembrie 2014 retelele sociale au fost invadate de articole de pe bloguri ce au generat la randul lor alte articole si postari care au ecouri inca si astazi. Te asteptai la o mobilizare a online-ului pe un front comun asemeni celei de la alegerile prezidentiale?

C.B.: In Romania, nu. La altii, da. Ce s-a intamplat in Romania in perioada aceea a fost si o falsa explozie, generata de bugetele de campanie mai bine alocate pe online la unele partide…

7. Ce sfaturi i-ai da unui blogger la inceput de drum?

C.B.: Scrie ce vrei, cat vrei, cum vrei, dar asuma-ti!

8. Te asteptai la declinul presei locale din ultimii ani?

C.B.: Era de asteptat. E un trend mondial datorat onlineul la noi cu efect intarziat ca toate celelalte. Dar vine o vreme cand presa tiparita va fi doar cea gratuita si restul va ramane strict in online, radio, tv. 

9. Ai renuntat la blog, dar dupa o vreme ai scris o carte si ai ales sa scrii pe Facebook. Nici scrisul pe blog, nici cartea si nici pagina de Facebook nu aduc un profit asa ca probabil lumea se intreaba ce anume te-a motivat si te motiveaza in continuare?

C.B.: Ce imi motiveaza intreaga viata: sa schimb lumea! Si cum poti face asta? Schimband pe cei din jurul tau!

10. De ce „Carti fara pret?

C.B.: „Carti fara pret” este o idee de-a mea mai veche transpusa intr-un proiect non profit de salvare a cartilor. In lumea internetului, depozitele REMAT-urilor se umplu de carti. Daca toti cei ce le arunca ar citi in continuare pe net sau calculator carti nu ar fi o problema, insa din pacate vad cum tinerii nu mai citesc deloc, nici macar lecturile obligatorii de la scoala. La fel si studentii. Mai citesc doar batranii. Si unde ne indreptam ca societate? Spre o civilizatie a banului si smecherilor? Eu unul nu imi doresc asta. Cartile iti dezvolta imaginatia, capacitatea de comunicare, iti largesc orizontul de cunoastere… Nu pot sa cred ca un individ biped pe nume om se poate numi homo sapiens desi nu a citit in viata lui o carte. Din pacate e plina Romania de azi de astfel de specimene.