Doua chestii pe care le vreau interzise

funny donkey looking at the camera

Ma deranjeaza o gramada de chestii in viata de zi cu zi, insa doua dintre ele ies in evidenta destul de des:

Afisarea preturilor fara TVA

TVA e un impozit indirect, o tripla impozitare a aceluiasi concept si nu are nicio relevanta practica pentru nimeni in afara de contabili si finantisti. Nu inteleg deloc de ce se afiseaza la raft pretul fara TVA.

Ati vazut vreodata pe careva sa dea statul in judecata pentru ca firma vrea sa-i vanda un produs cu pretul X, dar statul il taxeaza cu 20% in plus? Nu!

Ati vazut vreodata un pret sau tarif afisat cu o lista a taxelor si impozitelor directe sau indirecte care-l influenteaza in afara de mizeria asta cu TVA-ul? Nu cred, desi la combustibili se percep cel putin trei taxe suplimentare pe langa banalul TVA, dar nicaieri nu sunt scrise taxele respective pentru ca la fel ca si TVA-ul nu folosesc nimanui.

N-am inteles si nu pot sa inteleg de ce guvernele nu reglementeaza chestia asta pentru ca la raft, clientului sa-i fie afisat doar pretul pe care urmeaza sa-l plateasca pentru ca oricum pare-se ca nu deranjeaza pe nimeni faptul ca statul isi ia pentru a treia oara cota parte de impozitare a unui produs sau serviciu prin TVA.

Localitati cu acelasi nume sau cu nume idiot

Mi se intampla uneori sa trebuiasca sa sun la diverse chestii de relatii clienti, sau sa fac o solicitare de vreun fel pe undeva si sa fiu intrebat de localitatea de rededinta sau domiciliu.

Aproape de fiecare data, persoana de la capatul celalalt greseste localitatea pentru ca mai sunt doua cu acelasi nume pe la peninsula si desi eu spun de la bun inceput ca sun din insula. Nu prea am ce sa le fac pentru ca sunt oameni care stau prost cu orientarea in spatiu si notiuni de baza ale geografiei si logicii, dar mi se pare de-a dreptul absurd sa avem astfel de probleme dupa atatia ani de civilizatie.

E drept, nu-i vina edililor ca oamenii sunt pe alocuri retardati sau macar redusi mintal si nu sunt capabili sa faca niste conexiuni logice intr-un timp destul de scurt, dar confruntandu-ne cu problemele astea ar trebui sa le gasim o rezolvare, iar rezolvarea asta se traduce prin inlocuirea unor denumiri redundante cu denumiri unicat. E atat de simplu.

Apoi, in ceea ce priveste numele idiot al unor localitati, gen Baicoi sau mai stiu eu ce alte alea, care face ca localitatea respectiva si cei care o au trecuta in buletin sa fie ciuca batailor altora ar trebui o lege care sa interzica denumiri idioate si sa impuna schimbarea celor existente.

Tin minte ca pe langa noi, in urma cu foarte multi ani, era o localitate care se numea Porcesti, pentru ca atat l-a dus capul pe morometele care a fondat-o, iar dupa ani si ani unii mai rasariti din randurile conducatorilor de pe atunci i-au schimbat numele in Turnu Rosu pentru ca era logic si pentru ca era de porc sa le treci oamenilor in buletin ca stau in Porcesti.