Presa intretine prostia, dar e mai bine asa

Screen-Shot-2018-01-18-at-11.05.29

Azi n-am avut chef s-ascult radio asa ca am pus un playlist de jazz (instrumental) de pe Spotify, dar pana l-am dus pe ala micu la cresa am ascultat radio pe masina, acelasi radio pe care il ascult si acasa aproape zi de zi.

Pe masina am prins in trecere o recomandare publica pe care o facea crainicul, si anume aceea de a nu investi in cryptomonede sau mai bine zis in bitcoin, pentru ca in cazul necunoscatorilor totul se rezuma la bitcoin.

Argumentul pe care-l oferea public acel crainic era ca s-a spart bula, iar bitcoin a pierdut mai bine de 50% din valoare (desi nimeni n-a enuntat niciodata o valoare reala, fixa si nevolatila a monedelor virtuale). Apoi al doilea argument oferit de acelasi individ era ca autorul bitcoin si-a vandut totul in urma cu ceva vreme si a transformat banii virtuali in euro (lol!?) dupa ce a declarat ca bitcoin n-are nicio valoare si utilitate practica. Am ras putin si mi-am vazut de drum.

Apoi mi-am dat seama ca 99% din ascultatori au luat prostia asta drept ceva concret, real si corect, desi creatorul bitcoin nu exista fizic pentru ca mereu a folosit un pseudonim, iar cel care si-a vandut tot ce detinea invocand un conflict de interese a fost creatorul Litecoin.

In acelasi registru de doua zile incoace e plin de savanti care habar n-au cum functioneaza crypto si piata aferenta, dar sunt de parere ca s-a spart bula si-si gireaza opinia pe o cadere cu peste 50% a bitcoinului si a celorlalte monede, care, apropo, azi se recupereaza destul de bine:

N-am niciun dubiu asupra faptului ca pentru cei care nici macar nu sunt capabili sa pronunte corect cuvantul blockchain, daramite sa-l inteleaga, e aproape imposibil de inteles cum functioneaza treaba asta si care sunt riscurile sau ce beneficiu si utilitate ar putea avea asa ceva.

Aproape toti creatorii si developerii de monede virtuale sunt de parere ca valoarea unora dintre monede a crescut mult prea mult in raport cu utilitatea lor. Vitalik (creatorul Ethereum) declara de curand ca e ingrijorat de cresterea valorii pentru simplul fapt ca o astfel de crestere scumpeste tarifele de tranzactionare precum si costurile de dezvoltare a unor aplicatii bazate pe Ethereum. De ce e rau ca exista astfel de cresteri? Ei bine, in momentul de fata pentru ca monedele virtuale nu sunt intelese si acceptate la nivel global, nu avem o patrundere a lor in comert suficient de puternica incat sa fie limitata pe cat posibil specula, iar raportarea acestor monede se face intotdeauna la banii reali. Ori raportarea la bani reali e singurul motiv pentru care specula infloreste si provoaca crize din cand in cand. La fel s-ar intampla cu orice bun tranzactionabil daca nu ar exista raportul cerere/oferta pe piata si o minima reglementare.

Dar omul de rand nu intelege treaba asta si nici gazetarul care se crede expert in toate n-o intelege si e incapabil s-o gandeasca de unul singur. Asa ca transmite informatia gresita si e bine c-o face pentru ca descurajeaza pe cat posibil interesul unor oameni intr-un domeniu care nu-i priveste si pe care sunt incapabil sa-l inteleaga oricum.

In alta ordine de idei si aparent fara nicio legatura cu bitcoin sau monedele virtuale, imaginea de mai jos ne demonstreaza ca oricine poate sa reuseasca in business si sa devina milionar intr-un fel sau altul. Nu e nevoie de scoala sau logica ci doar de vointa:

#fetelor, ce ziceti? Va bagati?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *