Oamenii fara coaie vor ca Romania sa se schimbe

Ca sa intelegeti mai bine de ce in urma cu 10 ani am pierdut orice speranta de mai bine in Romania si am decis sa plec e musai sa va lamuresc putin cum oamenii fara coaie vor ca Romania sa se schimbe in bine, dar fara ca ei sa fie nevoiti sa faca vreun compromis in acest sens.

Era in urma cu multi ani, cand incepusem sa scriu pentru prima data pe bloguri si sa critic diversi ticalosi pe forumuri publice. Spre deosebire de majoritatea utilizatorilor eu imi asumam cu nume si prenume tot ceea ce scriam pe acolo, iar din cauza asta am primit intr-o zi un telefon de la un cunoscut, sa-i spunem Daniel in care eram atentionat ca scriind anumite chestii am suparat o serie de politruci ticalosi si am ranit niste orgolii.

Daniel era de partea mea, cel putin la nivel declarativ, dar lucra acolo cu ticalosii si stia foarte bine ce si cum smenuiesc respectivii banul public. Nu-i prea pasa treaba asta atat timp cat avea un venit stabil, dar probabil ca il deranja si pe el cand isi rupea rotile pe strazile si soselele patriei sau se trezea ca-i da pe dinafara gaura in pamant folosita pe post de fosa septica pentru ca la el pe strada nu exista canalizare.

Am apreciat gestul, dar i-am comunicat lui Daniel ca nu o sa-mi retrag cuvintele si ca o sa-mi asum tot ceea ce am scris si voi scrie mai departe. Nu i-a prea convenit, dar n-a avut ce face asa ca si-a vazut de treaba lui.

Anii au trecut, iar eu am continuat sa scriu ce am crezut de cuviinta si sa denunt public orice ticalosie pe care am considerat-o suficient de relevanta. Intr-un final eu am venit aici, iar Daniel a ramas acolo cu ticalosii.

Ma rog, ticalosii s-au mai schimbat de-a lungul timpului, insa viziunea lui Daniel nu.

Am mai vorbit de cateva ori cu Daniel si aproape de fiecare data mi s-a plans de ticalosiile care aveau loc in Romania fara sa-si asume faptul ca periodic punea cate o poza pe Facebook cu ticalosii pe care-i sustinea in secret si care erau vinovati intr-o oarecare masura de problemele cu care el se confrunta.

Stia foarte bine ce smenuri se fac si mai ales cine le face pentru ca adeseori Daniel a fost sursa unor articole de-ale mele, insa niciodata nu a avut curajul sa denunte astfel de smenuri la vreo organ de ancheta, daramite s-o faca public.

Probabil ca va intrebati de ce se intampla treaba asta. Ei bine, Daniel e cainele ala fidel stapanului care desi primeste bataie fara motiv adeseori, nu indrazneste sa muste mana care-l hraneste pentru ca daca ar face-o cine i-ar mai da lui de mancare?

Dar Daniel vrea ca Romania sa se schimbe in bine si ar face orice ca sa se intample lucrul asta. Tocmai de aceea atunci cand publici un articol in care stergi pe jos cu ticalosii Daniel iti scrie pe privat cat de mult apreciaza articolul si ca ai scris foarte bine, ca asa merita astia, dar nu indrazneste sa-i dea like si share public pentru ca se teme ca nu cumva sa-l vada stapanii si sa-si piarda ratia pe ziua respectiva.

Sunt sigur ca mai toti cei care scriu public si-si asuma chestii cunosc cate un Daniel care vrea ca Romania sa se schimbe, dar care n-a facut niciodata nimic concret pentru ca lucrul asta sa se intample.

Asa ca data viitoare cand mai auziti pe vreunul ca e nemultumit de tara in care traieste si dornic de schimbare ar trebui sa-l intrebati ce a facut el concret in ultimii 15 ani pentru ca schimbarea respectiva sa se produca. Sunt sigur ca n-o sa prea aiba ce sa va raspunda pentru ca prin atitudinea lui cu siguranta a facut tot ce-a fost posibil pentru ca schimbarea sa nu se produca.