Jandarmeria Romana tine cu cetateanul?

Am vazut scandalul iscat dupa ce unul dintre jandarmi incerca sa-i indeparteze pe protestatarii ce incercau sa rupa cordonul de jandarmi impartind cativa pumni si am citit toate opinile pro si contra, dar n-am fost de acord cu niciuna pentru ca majoritatea dintre ele reprezentau comentarii bazate mai degraba pe preferintele politice ale fiecaruia, nu idei rezultate dintr-o minima educatie democratica.

Apoi am citit postarea asta a Ramonei Ursu si cateva dintre comentariile aferente si mi-am dat seama cat de multi sunt corigenti la capitolul democratie.

Jandarmeria, politia si orice alt organ de garantare si mentinere a ordinii publice are un dublu rol in functie de cine e la butoane. Rolul principal si asumat in discursul public e acela de protector al cetateanului vis-a-vis de orice pericole l-ar viza pe acesta, dar rolul secundar e acela de mijloc de opresiune a maselor. De obicei rolul asta secundar e utilizat, exercitat si vizibil doar in contextul unor apucaturi totalitariste.

In momentul de fata, Jandarmeria Romana e prinsa undeva la mijloc pentru ca cineva acolo sus la Jandarmerie chiar crede in rolul principal al institutiei si incearca sa mascheze pe cat posibil ordinele pe care doamna secretara le da pentru executarea rolului secundar.

Ba mai mult s-ar putea ca cineva de acolo de la Jandarmerie sa gandeasca foarte bine strategia asta cu scopul de a dejuca orice tentativa totalitarista pe care ar putea s-o aiba secretara de la interne. De ce spun asta? Ei bine Jandarmeria are niste psihologi specializati cu psihologia maselor care stiu foarte bine cat si cum reactioneaza masele intr-un anumit context, iar tentativa de sigilare a unei guri de metrou unde nu s-a folosit deloc forta s-ar putea sa fie de fapt o incercare de a motiva si mobiliza cat mai multi oameni la protestul respectiv.

E suficient sa comparam comportamentul jandarmilor de anul trecut si de zilele astea cu bataile pe care le-au primit protestatarii care au facut sa pice guvernul Boc ca sa intelegem cam cum sta treba cu caracterul opresiv al unei astfel de actiuni.

Asa ca, chiar daca acolo in piata unul a impartit pumni (indiferent de motivele pe care le-a avut), sunt sigur ca exista cineva pe la conducerea Jandarmeriei care executa ordinele primite in favoarea cetateanului si care la fiecare protest transmite un mesaj pe care-l inteleg doar cei care n-au lipsit de la lectia de democratie.

In acelasi registru, si anul trecut la protestul masiv impotriva OUG 13 si acum la protestul de pe 20 ianuarie, pe contul de Facebook al MApN s-a postat cate un mesaj pe care eu nu il consider deloc intamplator.