Diaspora nu stie nimic si n-are niciun drept

Din cand in cand mai apare cate un obosit care se trezeste sa atace diaspora intr-un fel sau altul, iar argumentele sunt aceleasi doua idei redundante pe care le-am auzit in fiecare discutie:

  • Aia din diaspora ar trebui sa taca (indiferent de subiect) pentru ca ei nu stiu ce se intampla in Romania;
  • Cei care sunt in diaspora n-ar trebui sa aiba vreun drept, cum ar fi ala de vot sau ala al liberei exprimari pentru ca ei au plecat;

Dar sa le luam pe rand ca sa nu o luam pe aratura pe urma.

Diaspora nu stie ce se intampla in Romania

Din cate stiu eu, 90% din diaspora romaneasca e alcatuita din oameni care s-au nascut, au crescut si au trait in Romania suficient timp incat sa ia pulsul realitatii. Oameni care stiu foarte bine de unde au plecat si mai ales de ce au plecat.

Ori sa le spui astora ca nu stiu cum sta treaba in Romania dovedeste faptul ca habar n-ai pe ce lume traiesti. Oamenii care au plecat n-au plecat de bine, insa spre deosebire de aia care au ramas in tara si care se lamenteaza pe la orice colt de strada de faptul ca o duc rau intre doua votari la care merg pe mana PSD-ului fara exceptie, astia care au plecat din Romania au facut totusi ceva pentru ca au ales sa-si schimbe viata, sa-si caute linistea, respectul si civilizatia acolo unde societatea in care traiesc le pot oferi neconditionat. Lumea tinde spre globalizare, spre diversificare si spre migratia fortei de munca calificata acolo unde statele pot sa ofere calitatea vietii de care respectiva forta de munca are nevoie si doar unii cu gandire retrograda de prin Balcani mai pot sa creada ca estul totalitar poate sa-si re-impuna ideologia de mult apusa.

Cei din diaspora n-ar trebui sa aiba vreun drept

Treaba asta e pentru mine catusi de putin amuzanta si de-a dreptul absurda, insa denota, de fiecare data cand e expusa, legionarismul intelectual in care se scalda cei care sustin ideea asta. E amuzant si trist in acelasi timp sa auzi oameni care vorbesc despre democratie, care deplang victimele revolutiei in numele drepturilor castigate atunci, dar care in acelasi timp neaga unor mase de oameni niste drepturi fundamentale garantate intocmai de statul democratic si obtinute prin jertfa celor care au facut ca revolutia din 1989 sa fie un act eliberator din gheara comunismului de cumetrie care acaparase Romania si care din cand in cand mai ameninta societatea actuala.

Dreptul de orice natura, garantat prin constitutie si asigurat de cetatenie, n-are frontiere de stat si se aplica indiferent de localizarea geografica, orientarea sexuala sau religioaza, afinitatea politica sau marimea de la pantofi, iar cine neaga dreptul, indiferent de context, nu face decat sa dovedeasca nivelul de autism si repulsie fata de democratie pe care-l are cel  care considera ca un om sau altul n-ar trebui sa mai aiba un drept, sau ar trebui sa renunte voluntar la el (desi asta nu prea e posibil) doar pentru ca a pasit temporar sau definitiv in afara tarii.

Oamenii care neaga (indiferent de context) drepturile celorlalti nu fac decat sa dea dovada de o gandire totalitara, similara cu cea a legionarilor pentru ca doar in vremea legionarilor se propovaduia ura la un astfel de nivel impotriva oamenilor de rand si a drepturilor pe care acestia le aveau.


Nu neg faptul ca exista si lichele in diaspora. Orice tara are lichele, iar Romania nu putea sa faca exceptie atunci cand a inceput sa-si exporte marfa cea mai de pret, resursa umana. Totusi din cele 4 milioane de diasporezi cel putin 3/4 sunt oameni OK, iar restul indiferent ca sunt olteni, moldoveni, ardeleni, tigani, unguri din Ardeal, sasi sau romani pur-sange au in buletin trecuta cetatenia romana ceea ce in ochii strainilor ii face ca fiind un tot unitar.  Dar chiar si asa, prostituatele, hotii, baietii cu alba-neagra sau interlopii care conduc organizatii criminale sunt intr-un final romani pentru ca asta le scrie in buletin si in calitate de romani au fix aceleasi drepturi cu medicii de succes sau profesorii universitari.

Astea fiind zise, indiferent de cat de multa lume o sa se supere pentru faptul ca scriu randurile astea, consider ca a cam venit momentul ca ele sa fie scrise pentru ca m-am saturat deja de unii care considera ca sunt mai speciali si reprezinta o rasa superioara (asemeni grupurilor neo-naziste) doar fiindca au ramas in tara si n-au devenit macaronari, capsunari, spalatori de batrani la cur sau mai stiu eu ce.

Fiecare om e liber sa faca in viata ce-i pofteste inima si ii dicteaza intelectul, si fiecare dintre noi e direct responsabil pentru fiecare decizie luata, iar eu spre deosebire de altii care se dau mari patrioti si mari iubitori de neam si tara in timp ce voteaza impotriva interesului general, desi am plecat de mai bine de sapte ani din Romania, continui sa scriu aici pe blog si peste tot pe unde am ocazia in limba materna pe care nu doar ca n-am uitat-o, dar pe care vreau s-o las mostenire. Ba mai mult continui sa investesc diverse resurse in Romania chiar daca uneori e vorba doar de putin timp dedicat pentru scrierea unui articol sau o comanda de cateva zeci de carti, pentru ca spre deosebire de multi altii, eu chiar vreau ca Romania sa se schimbe si ca experienta mea din diaspora sa ajute intr-un fel sau altul la o astfel de schimbare.

Asa ca, dragi cititori, daca nu va place ce scrie acest capsunar si nu sunteti capabili sa-i combateti ideile facand o critica constructiva si bine argumentata ci doar sa denigrati diaspora ca ansamblu si sa considerati ca oamenii din afara granitelor nu stiu si n-au drepturi atunci va invit politicos sa renuntati la a mai citi articolele de pe aici pentru ca oricum nu se schimba nimic, nici macar in ceea ce priveste statisticile de trafic.