Care-s adevărații refugiați?

44167963_1911727852257618_4619573983564529664_n

În urmă cu aproape două săptămâni am ieșit la plimbare pe seară și ne-am oprit pentru câteva minute pe trepțile din capătul unei plaje.

Lângă noi erau un cuplu de nemți care așteptau să mai treacă puțin timpul ca să se deschidă bucătăria restaurantului de pe plajă și astfel să poată sa ia cina acolo.

La un moment dat s-au băgat în vorbă cu noi ca să ne întrebe ce limbă vorbește ăla micu pentru că le tot arăta și explica chestii, iar ei nu-l întelegeau.

Nici noi nu-l înțelegem prea bine, dar asta-i altă poveste.

În fine, am început să vorbim cu nemții despre una-alta, prima lor curiozitate fiind dacă suntem turiști sau localnici.

Le-am confirmat că suntem localnici și când ne-au întrebat de unde suntem pentru că nu părem spanioli și oricum pronunțam mult prea bine engleza și germana ca să părem spanioli le-am spus că suntem români.

Păreau oarecum surprinși să găsească emigranți români în Mallorca pentru că Germania s-a umplut de români în ultimii ani.

E drept, nu suntem chiar așa de mulți. Vreo 8-10.000 la o populație de peste 800.000 e o cifră mică.

Le-am explicat că noi am plecat în urmă cu mulți ani și am venit aici în plină criză economică mondială. Că am venit pentru locație nu pentru un loc de muncă anume.

Erau totuși surprinși fiindcă știu bine că Spania nu e tocmai una din țările fruntașe ale Europei, chiar dacă la nivel politic are o influență majoră.

Și noi eram surprinși pentru că nu știam de existența unui exod dinspre România înspre Germania, însă cifrele de mai jos par să-l confirme:

foto via Facebook

Anul trecut Germania a devenit țară de adopție pentru 73.000 români și doar 60.000 sirieni.

Desigur, vorbim de cifre oficiale pentru că pot să fie cel puțin încă 50% care să trăiască și să lucreze în Germania clandestin, fără forme legale și fără să fie luați în evidență, incă.

Nu știu dacă e de bine sau de rău. Sunt sigur că aproape toți cei care care pleacă o fac pentru o viață mai bună, însă mă gândesc că în același timp, pentru nemți, românii riscă să devină în curând mai indezirabili decât sirienii.

Așa că până la urmă care-s adevărații refugiați?