Diaspora nu-l civilizeaza pe roman

dsc_0263

Citeam la Madalin un articol din care autorul concluzioneaza faptul ca desi o parte dintre romani traiesc in tari civilizate si cu o conduita sociala si morala mult peste cea a romanilor de rand, atunci cand revin in tara fie chiar si pentru un concediu, conationalii ne sunt la fel de ghiolbani precum erau cand au plecat.

Am mai auzit ideea asta de doua-trei ori anul asta si mi-am dat seama ca mai toata ideea asta de diaspora e bazata pe niste preconceptii si o psihoza generalizata in Romania, nu pe cazuri concrete sau pe o cunoastere exacta a vietii in afara tarii.

Ei bine dragii mei, aflati ca prostia, proasta educatie si incivismul n-au frontiere. Aia pe care voi ii vedeti reveniti in tara cu masini ce au numere de Spania, Franta sau Italia printre altele si arunca gunoaie pe geam fac la fel si in tara adoptiva. Aia care parcheaza in buza supermarketului sau ragaie ca porcii la cina fac la fel si aici.

E drept ca de frica sanctiunilor sunt situatii in care evita sa fie ghiolbani, dar in sinea lor tot ghiolbani raman.

Aia care asculta manele la maxim din masina cu toate geamurile deschise si cu o mana atarnand pe portiera sunt la fel si aici. De cate ori nu mi s-a intamplat sa-i identific prin Paseo Maritimo in Palma si sa-mi fie rusine de nerusinarea lor.

Civilizatia si educatia se invata in cadrul celor “7 ani de acasa” si se consolideaza in scoala acolo unde e cazul si e posibil. Apoi omul traieste o viata intreaga in felul in care a inteles el ca trebuie sa-si traiasca viata. Unii cu bun simt, altii ghiolbani.

Si nu, nu sunt doar romanii asa. Fiecare natie are ghiolbanii ei si intr-un final totul se reduce la educatia primita acasa.

dsc_0263

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *