Despre stanga, dreapta si vidul politic

Politica in Mazemania are parfumul republicilor bananiere cu esenta de occidentalism al anilor 50. Cam asa pot descrie situatia ultimilor ani a vietii politice.

Avem partide declarate de stanga, dreapta, centru si extreme. Desi cele extremiste sunt interzise de lege, ele exista sub forma nationalismului. Normal ca sunt si partide real nationaliste. Oricum toate sunt o apa si un pamant si creaza un vid politic care ma mira ca nu bubuie de atati ani.

Avem un PSD care a trecut de la comunistii din PCR la social-democratii de azi cu o generatie tanara majoritar formata din fii, fiice si nepoti ai “proletarilor” din birourile de partid. Avem partide “istorice” (un cuvant mai tampit nu putea gasi sa se autodefineasca), in fapt partide de stanga si dreapta din alte ere demult apuse. PNL este singurul supravietuitor din aceasta categorie dupa moartea PNT-CD-ului dupa guvernarea CDR. De altfel nici PNL nu mai are zile multe de trait si s-ar putea ca istoria esecului CDR sa se repete si la alegerile generale sa vedem un PNL cu buzele umflate ramas in afara parlamentului.

Avem partide “nationale” gen PRM sau PNG. Nu am priceput cum se impaca comunismul cu nationalismul niciodata. Aceasta inventie din era ceusista a ramas si azi prin PRM. Comunismul si nationalismul sunt o contradictie in termeni, dar nu in Mazemania. PNG-ul e un nou partid-om ce va pieri asa cum s-a nascut…adica vandut pe un butoi de bere sau 10 oi.

In rest avem partide de joc de glezna cum e PIN, PC sau Partidul Verde. Aceste partide nu conteaza decat intr-o alianta. Adica seia un parazit se pune pe alt partid si rezulta PC. In cazul PIN s-a pornit pe ideea tinerii…dar Gusa lasa mut de dorit datorita trecutului sifonat prin alte partide. Partidul Verde are un viitor in Germania nu la noi unde romanul arunca punga si chistocul pe jos dupa care scuipa sau isi sufla nasul din mers printr-un gest exersat multi ani.

Mai avem partidele minoritatilor unde UDMR e port-drapel ca restul nu conteaza, oricat si-ar dori Iohannis sa devina prim-ministru.

Si mai avem multe partide de cartier, de buzunar sau care sunt pregatite sa fie vandute unui nou Becali.

Unde sunt romanii in viziunea acestor partide pentru viitor? Sunt unde le este locul la vot din 4 in 4 ani, sau 5 pentru presedinte. In rest, pa, la revedere. Si pana la urma meritam vidul in care traim daca tot nu comentam sau nu facem nimic pentru a-l schimba. Vreau sa vad la alegerile generale un protest mut al romanilor si sa NU MEARGA NIMENI LA VOT. NIMENI! Sa fie doar 0,5% adica politicienii care se voteaza pe ei insisi.

Dincolo de amuzament cred ca multi romani care pleaca spre tari spre mai bine pleaca mai ales din cauza raului din tara lor. Cei ce raman se gandesc cum sa plece. Mai sunt si cei ca mine care raman pe redute ca poate, poate….

Avem un an electoral. Urmeaza alegerile locale si deja ma intreb, turmentat, “Eu cu cine votez?” Pe bloguri se fac sondaje valide doar printre internauti care oricum nu prea merg la vot. Oare sa mai ies din casa la vot duminica? Ca Neagu tot a declarat ca deja e clar ca 4 partide vor fi parte din Consiliul Local Sibiu: FDGR, PSD, PNL si PLD. Adica aceeiasi. Probabil si cu aceiasi oameni. Vorba aceea “La timpuri noi, tot noi!” Toti spun, pana si contracandidatii, ca Iohannis iese primar (sic!). Si atunci de ce sa mai mergem la vot. Iohannis zicea in presa ca prea vine lumea cu toate problemele la Primarie si ca regreta ca nu e in vremea sasilor cand primarul decidea ca un judecator. Oricum asta deja se intampla la Sibiu.

Partidele tac, partidele fac, desfac, partidele ne folosesc si apoi tot partidele ne trag de urechi. Astept consilierii locali, deputatii si senatorii sa vina sa dea raportul cu ce au facut, din proprie initiativa. Apoi sa ii vad in Piata Mare cum stau in saci de iuta si isi toarne cenusa in cap. Poate atunci sa-i iertam pentru tradarea Sibiului si a sibienilor.