Despre prieteni, familie si relatii profesionale

tie-690084

Citeam mai devreme la Catalin despre dezamagirile si frustrarile rezultate din colaborarile pe cale profesionala cu prieteni, rude sau cunoscuti.

Si din proprie experienta m-am gandit sa incerc sa lamuresc putin cum sta treaba, chiar cu riscul de a supara vreo cativa cu postarea asta.

Exista in opinia mea niste aspecte care mereu duc la discutii si probleme atunci cand vine vorba de lucrat pentru prieteni, cunoscuti etc.:

  • In peste 90% din cazuri atunci cand un prieten, o ruda sau un cunoscut apeleaza la tine pentru un serviciu o face fie fiindca stie ca o sa-i lucrezi gratis sau o sa econimiseasca bani. In doar 10% din cazuri cel care te roaga sa-i faci ceva o face pentru ca apreciaza etica ta profesionala, abilitatile sau reputatia.
  • Pentru ca-ti sunt prieteni, rude sau cunoscuti or sa aiba de la tine asteptari nerealiste precum disponibilitate imediata si permanenta, din cei 3 pe care-i gazduiesc gratis la mine pe server doi imi incing telefonul la 5 minute dupa ce nu le merge siteul sau mailul, si daca fac un upgrade sau ceva intretinere la server, mereu intrebarea lor este „cat mai dureaza”. Singura persoana care nu ma intreaba de sanatate nu are cu mine o relatie destul de apropiata si reprezinta in fond o sponsorizare. In mod ironic, clientii care platesc luna de luna gazduirea ma suna abia dupa ce a trecut o ora de cand nu le mai merge siteul sau emailul, iar acest lucru nu se intampla decat odata pe an sau mai rar.
  • In timp ce pentru oricine altcineva lucrurile banale pot astepta pana luni, pentru familie si prieteni asa ceva e inaceptabil si astfel n-o sa considere ca te deranjeaza sambata, duminica sau noaptea tarziu.
  • Fata de prieteni si rude o sa ai mereu o obligatie. Nu conteaza ca nu te-au ajutat in viata lor cu nimic, simplul statut de prietenie sau rudenie te face dator.

Desigur, in cazul meu abuzurile au mers atat de departe incat telefonul meu suna doar in timpul orelor de munca si este indisponibil in afara lor pentru ca nu costa munca in sine cat costa timpul pierdut pentru a satisface nevoile absurde ale unor persoane fara respect.

tie-690084