Cum e cu asistenta sociala pe la altii

Sunt abonat la ceva gazete pentru britanicii de prin Spania si prind fel de fel de stiri in ceea ce-i priveste. 

In felul asta am aflat o gramada de chestii interesante printre care si cum functioneaza sistemul de asistenta sociala pe la astia care nu fac parte din ginta latina.

Treaba e in felul urmator. O familie din UK risca sa piarda partial sau total ajutoarele sociale pentru ca si-a dus copiii intr-o vacanta in insulele Canare fara sa informeze pe nimeni sau sa ceara permisiuni in acest sens.

Aparent in Anglia, daca primesti o suma de bani sub conceptul de ajutor social esti obligat sa folosesti suma respectiva doar pentru anumite chestii ce tin de hrana si conditii de trai, nu sa-i pipi si sa-i bei cum se face pe la noi. Orice cheltuiala ce nu tine de strictul necesar sau necesitati de baza trebuie aprobata de cei care platesc ajutorul social.

Familia in cauza n-a solicitat niciun fel de aprobare si si-a dus copiii intr-o vacanta in insulele Canare intr-o perioada in care trei dintre cei patru copii ai familiei trebuiau sa mearga la scoala (si aia subventionata de catre stat).

Scoala s-a sesizat din oficiu datorita absentelor nemotivate si a transmis informatia mai departe autoritatii abilitate.

Parintii au fost chemati la intrebari si au incercat sa motiveze ca "excursia" a fost una educativa, in interesul copiiilor pentru ca acestia au zburat peste un vulcan si au invatat cateva cuvinte in spaniola.

Pentru c-au refuzat sa-si asume absentele celor mici si pentru ca au abuzat de sistemul de ajutoare sociale, parintii au fost amendati cu 350 de lire fiecare si obligati sa plateasca impreuna 400 de lire reprezentand costuri juridice.

Ori abordarea asta mi se pare cat se poate de normala pentru ca intr-un stat responsabil autoritatile sunt obligate sa verifice constant pe ce se cheltuiesc banii.

La noi, din pacate, e suficient ca mana intinsa sa spuna o poveste suficient de convingatoare ca sa primeasca pomana pe viata. Ce daca vine cu taxiul sau cu ultimul model de Q7 ca sa ridice ajutorul social? Daca omul a zis ca-i sarac pai atunci inseamna ca intr-adevar e sarac.