Ghiciti Tara #12

romania-330393

#1:

În timp ce autorităţile se ceartă, locuința în care poetul Vasile Alecsandri a trăit 24 de ani se degradează. Imobilul din Mirceşti, județul Iași, a fost lăsat prin testament Academiei Române, dar terenul pe care se află îi aparține Consiliului Județean. Și pentru că cele două instituții nu reușesc să se pună de acord și să facă investiţii, clădirea se degradează de la o zi la alta. Fundația este șubredă, iar pereții crăpați și tavanul fisurat alungă toți vizitatorii.

#2:

Aproape 1.000 de copii au fost abandonaţi, în 2015, în spitale, iar mai mult de jumătate dintre ei au fost lăsaţi în maternităţi, rezultă din datele centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), la solicitarea News.ro.

#3:

România pare a fi numitorul comun al celor mai slabe performanțe în privința politicilor sociale europene, indiferent de indicatorii luați în calcul. Într-un document publicat recent de către Comisia Europeană România figurează pe ultimele locuri în privința oricăror parametri sociali analizați. Documentul este parte a unor planuri ambițioase ale Comisiei Europene menite să ducă la edificarea unui sistem coerent de valori și drepturi sociale.

romania-330393

#4:

De trei săptămâni, pe un traseu care traversează tot oraşul Galaţi, circulă șapte microbuze inscripţionate cu versete din Apocalipsă. Maşinile aparţin unui operator privat care spune că pentru el este doar o chestiune de afacere după ce a încheiat un contract de publicitate cu o persoană fizică. Afacere care însă nu este văzută cu ochi buni nici de gălăţeni şi nici de şoferul unuia dintre microbuzele inscripţionate.

#5:

Lucrările la casa memorială din Bădăcin a lui Iuliu Maniu, unul dintre cei mai importanţi oameni politici ai perioadei interbelice, se fac pe datorie. Şi asta pentru că banii strânşi din donaţii, 100 de mii de lei, s-au terminat.

#6:

Scene incredibile surprinse de camerele de supraveghere montate într-o grădiniţă privată din centrul Capitalei. Părinţii plăteau tarife deloc de neglijat ca micuţii lor să fie în siguranţă. Cei mici erau însă, deseori, victimele celor care ar fi trebuit să aibă grijă de ei. Directoarea grădiniţei Flipper-Garden e acuzată că a lovit mai mulţi copii, chiar sub obiectivele camerelor de supraveghere.