Doua tipologii de pe Instagram

Daca pe Facebook am redus foarte mult activitatea, atentia (in timpul liber) s-a mutat pe Instagram, Tumblr, reddit si mai nou vk.com. Le foloseam si inainte, insa infinit mai putin decat acum.

Pe Instagram e destul de multa plictiseala pentru ca nu urmaresc enorm de multa lume fara motiv si nici nu ma prea omor dupa poze de proasta calitate trecute prin te miri ce filtre ca sa dea mai bine. Asa ca am un feed destul de sarac. Totusi, pe instagram am intalnit doua tipologii oarecum deranjante si plictisitoare, asa ca vreau sa scriu cateceva despre fiecare in parte.

Fata "pauza de publicitate"

In urma cu aproximativ un an, la Feria de Internet, am cunoscut o tipa care s-a recomandat ca fiind influencer pe Instagram cu peste 10 mii de followeri. M-am uitat la vremea respectiva peste profilul ei si n-am gasit aproape deloc poze cu tenta NSFW, adica alea in chiloti, sau topless cu ceva handbra sau sideboob pe care le vezi la miile de tarfe ce se prostitueaza pe Instagram si spun ca sunt influencers. Am sa scriu si despre asta un articol candva. Sa revenim la ale noastre.

Deci, fata asta despre care va spun avea cel mult poze cu un decolteu adanc, insa foarte discret si in mai toate postarile facea reclama la ceva. Nu e skinny bitch ci dimpotiva e voluptoasa fata si are sanii suficient de mari incat sa dea ideea ca sunt lasati si ca nu si-a facut vreo operatie in acest sens.

Nu posteaza zilnic ci de vreo 2-3 ori pe saptamana si cand o face mereu e vorba de o reclama la ceva. Un sampon, un ruj, o rochie, o pereche de tenisi hipsteresti etc. Ori treaba asta eu n-o prea inteleg la fetele astea. OK, ti-ai facut o baza de followeri mai mult sau mai putin legitima si esti, sau erai, foarte populara in randul celor care ti-au dat follow. De ce ai posta un an de zile doar reclame si nimic altceva? De ce ti-ai transforma profilul in pauza de publicitate a Instagramului? Da! Stiu, se castiga bani, pe termen scurt, insa pe termen lung e un o practica ce sictireste si atrage dupa sine unfollow.

Albumul foto din concediu

O alta tipologie care mi se pare putin deplasata e aia cu albumul foto din concediu pus pe Instagram si pe care eu o inteleg prin prisma unei singure idei: sa vada toti fraierii care n-au bani de concediu sau lucreaza la ora asta ce bine o duc eu prin tari straine.

Si nu e nici pe departe vorba de invidie (CC Amy) e vorba de cu totul altceva si am sa punctez fiecare aspect in parte:

  • E vorba de intimitate si siguranta. Nu e prea OK sa stie chiar toata lumea in timp real pe unde mergi, unde mananci si toate astea. Exista hoti care s-au retehnologizat si in zonele turistice urmaresc hashtag-urile de pe Instagram ca sa vada ce turisti posteaza din zona respectiva si cam cat de bogati sunt, ori cand iti pui in timp real rutina zilnica pe Instagram esti o victima sigura si daca te praduiesc hotii nu prea meriti compasiune (apropo, am scris candva despre astfel de riscuri aici);
  • Nu prea intereseaza pe nimeni, decat pe aia care te dusmanesc intr-un fel sau altul ce faci intr-un concediu. Si n-o spun asa pe auzite ci fiindca am tras cu urechea adeseori la felul in care comentau unii concediul altora prin prisma Facebookului si al Instagramului. Si zau ca nu erau cuvinte de lauda;
  • Nu are nicio relevanta sa pui zeci de poze cu tine sau cu peisaje pentru ca lumea la un moment dat se satura atat timp cat informatia e redundanta si nu mai da like decat din obligatie (apropo de treaba asta, a scris Vasilescu un articol misto). Noi cand am fost in concediu in Menorca (despre care puteti sa cititi aici, aici si aici) n-am pus prea multe poze pe Instagram sau Facebook, in sensul ca eu n-am pus niciuna, iar colega a pus maxim trei. Asta in contextul in care noi cand iesim din casa facem minim 100 de poze. E drept ca unele se repeta, altele sunt proaste sau altele sunt prea intime ca sa fie publicate, dar chiar si asa, rareori consideram ca cele 20 de poze bune merita publicate si ca lumea trebuie sa stie exact ce si cum facem noi in timp real. 

Astea fiind zise, sfatul meu e sa incercati sa evitati astfel de tipologii pe Instagram si pe orice alta retea sociala pentru ca mai devreme sau mai tarziu or sa plictiseasca.

foto via vk.com