Criterii de angajare

Am aici o cunostinta ce inca de iarna trecuta si-a cautat o menajera si i-a intrebat pe mai toti pe care ii cunoaste daca nu cumva pot sa-i gaseasca o femeie “din sud” (adica in traducere libera o olteanca), care sa fie dispusa sa lucreze pentru el. Evident ca omul putea sa gaseasca foarte usor o menajera printr-un anunt in presa locala, mai ales ca in iarna erau suficiente persoane in somaj, insa cum de altfel printre angajatii lui fosti si actuali are reputatia de scartar, cineva care a mai lucrat prin strainatate n-ar accepta nici in ruptul capului salariul si conditiile lui.

De altfel nici din postura de colaborator nu e placut sa lucrezi cu el, mai ales ca adeseori are pretentia sa-i fii disponibil 24/7 si sa-i faci lucruri care ies din aria ta de competenta doar urmand indicatii verbale ale unora care “stiu”. Iar daca ii lucrezi ceva si ii ceri pretul corect s-ar putea sa nu-i convina si sa nu te mai caute o perioada, pana cand evident o sa aiba iarasi nevoie de tine.

De ce voia neaparat o femeie “din sud”? Ei bine omul stie ca in sudul Romaniei, in randul celor ramasi la sat e saracie lucie in mare parte si ca oamenii de acolo sunt obisnuiti sa lucreze cu ziua pe un kg. de cartofi sau o galeata de porumb si astfel e lesne de inteles ca o femeie naiva “din sud” ar accepta sa faca pe bani putini munca pe care altii o ocolesc adeseori si pe un salar decent.

La cealalta extrema se afla o persoana pe care n-o cunosc si care, fiindca m-a vazut destul de activ pe Facebook in grupul local, m-a abordat sa ma intrebe daca stiu cumva pe cineva local ce este in cautarea unui loc de munca datorita faptului ca pe final de sezon hotelul in care lucreaza a ramas fara unul dintre angajati si cum oamenii sunt multumiti de calitatea muncii facute de romani ar prefera ca noul angajat sa fie tot roman, preferabil barbat si daca se poate din Ardeal.

N-am cerut mai multe detalii in acest sens mai ales pentru ca stiu ca nu pot ajuta direct, insa am confirmat faptul ca pot sa dau vorba mai departe in speranta ca o sa se gaseasca un doritor care sa si intruneasca criterile necesare. N-am intrebat de ce anume se cauta barbat, insa anticipand o astfel de dilema interlocutoarea mi-a spus ca in echipa sunt doar femei si ca in anumite circumstante e mai potrivit un barbat. N-am contestat argumentul, mai ales fiindca mi s-a parut cat se poate de concret si la obiect.

Despre preferinta pentru o persoana din Ardeal n-am intrebat si nici nu mi s-a spus, insa am intuit motivul pentru care ar prefera un ardelean si nu un oltean sau moldovean. Aici (si mai ales in zona in care se afla hotelul respectiv) lucreaza prin hoteluri de regula ardeleni si banateni in timp ce aia care se ocupa cu lucruri slabe (alba-neagra, furturi) sunt moldoveni (atat romani cat si tigani).

Desigur lucrul asta nu reprezinta o regula general valabila, mai ales ca cei care lucreaza s-au adus adeseori unii pe altii la fel cum s-a intamplat si cu cei care fura sau trag tepe asa ca in contextul dat consider ca pana la urma cuvantul “preferabil” a fost pus in cel mai potrivit mod posibil.

Chiar si asa, cum prin tara n-am prea auzit de astfel de criterii de angajare si nici eu la randul meu nu am folosit alt criteriu decat competenta atunci cand am angajat sau propus spre angajare pe cineva ma intreb daca mai exista oameni care au avut parte de astfel de experiente in tara, pentru ca in afara tarii din cate observ sunt destul de comune.

Criterii de angajare

3
Lasă un răspuns

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
newest oldest most voted

Mi’se pare o cretinitate sa alegi sau sa fi ales dupa asemenea criterii ce ma duc cu gandul inspre alea rasiale. Ca in unele zone ale tarii sunt inpamantenite niste lucruri aia nu inseamna ca e o regula de aur.Intersant modul asta de a imparti romanii pe dincolo. E prima oara cand aud despre asta desi … ceva ceva parca am mai auzit si prin alte locuri unde ar cam fuge lumea de moldoveni recunoscuti pentru prietenia lor apropiata cu Bachus si pregatirea destul de redusa daca e vorba de job’uri care cer anumite cunostiinte sau calificare.

Am si eu o cunostina cu acelasi comportament ca al cunostintei tale. Ce seamana descrierea! daca erai din Timisoara, stiam aproape sigur despre cine vorbesti :))

Oricum, mi se pare o mare tâmpenie acest criteriu de angajare. Nu am auzit in viata mea de asa ceva.