Sunt sobolani, dar e mai bine decat in Romania

Handsome businessman showing his empty wallet

In timp ce era evacuat de catre politie dintr-o tabara ilegala situata la periferia Parisului un tigan roman declara:

Sunt sobolani aici, dar e mai bine decat in Romania

Foarte interesanta motivatia tiganului, insa ma indoiesc de faptul c-a fost singura declaratie oferita la fata locului. Desigur cei din presa speculeaza la maxim declaratia cea mai triviala nu?

Dar hai sa vedem o serie de motive pentru care e mai bine intr-o baraca improvizata de la periferia Parisului decat in Romania:

  • O moneda aruncata de un trecator in Paris valoreaza aproape cat 10 bancnote in Romania
  • Ajutorul social pentru mai multi puradei e mai mare in Franta decat oriunde altundeva in UE
  • Politia nu bate si rareori confisca banii
  • Pentru gainarii nu se face parnaie. Pe bune, in majoritatea tarilor vestice orice furt sub 400 de euro ce nu se face sub amenintare, vatamare sau constrangere si care nu presupune violare de domiciliu sau proprietate ci rezulta din neatentie nu se pedepseste. Stiti cum se lipesc portofelele si telefoanele strainilor de romani pe aici? Habar n-aveti…
  • Mancarea e pe gratis. Sunt atatia hipsteri socialisti in Franta care sunt pregatiti sa salveze orice si pe oricine incat umbla noptile de bezmeteci cu mancare donata de altii hipsteri socialisti ca s-o imparta „saracilor” din taberele astea ilegale.  Ironia sortii face ca hipsterul socialist sa incaseze in cel mai fericit caz un mediu pe economie, in timp ce un tigan roman poate face si 200 de euro/zi doar din cersit, bani neimpozabili.
  • Prioritatea e garantizata. Un om al strazii cum sunt considerati astia din taberele ilegale e considerat o persoana vulnerabila si are prioritate la urgente chiar daca a ajuns in coma alcoolica, in timp ce un suferind platitor de taxe e pe locul doi.
  • In Franta nu trebuie sa dea spaga ca sa obtina ajutor social, si nici ca sa fie tratat la vreun spital.
  • Daca e asistat social nu inseamna ca-i la cheremul primarului care-i plateste ajutorul social si ca e musai sa raspunda la apel in fiecare campanie si de fiecare data cand are primarul nevoie de sclavi.

Liberté, égalité, fraternité mancati-as!

Portrait of a handsome businessman showing his empty wallet over gray background
foto via GraphicStock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *