Concesia curcubeului

Inainte de a dezvolta ideea din titlu vreau sa mentionez faptul ca n-am absolut nimic impotriva minoritatilor sexuale. Barbat heterosexual fiind pot spune ca mie relatia sexuala dintre doi barbati imi provoaca repulsie pe cand cea dintre doua femei nu. Totusi chiar si asa nu discriminez pe nimeni fiindca pana la urma ambii parteneri sunt liberi sa aleaga ce si cu cine fac in viata.

Ieri feed-ul de pe Facebook mi s-a umplut de poze de profil asupra carora s-au aplicat culorile curcubeului. E drept ca n-au fost la fel de multe ca alea cu Safety Check for Nepal, insa daca ma gandesc la putinii pe care-i mai urmaresc, procentul celor care si-au schimbat poza de profil e destul de mare.

Si vazand „euforia” ce a cuprins Facebook-ul romanesc si nu numai, dupa ce s-au legalizat casatoriile gay pe tot teritoriul SUA m-am gandit la o serie de aspecte privind ceea ce inseamna legalizarea casatoriilor gay de fapt atat in SUA cat si la noi:

  • Casatoriile gay par sa fie cea mai mare concesie de la emanciparea femeii si daca emanciparea femeii a inceput ca miscare inca de la sfarsitul secolului XVIII adevarata concesie pe drepturile femeilor s-a obtinut abia in secolul XX si acum, la mai bine de 50 de ani de cand s-au acordat femeilor drepturi egale cu ale barbatilor exista inca un procent discriminatoriu foarte mare.
  • Vorbim de recunoasterea unui drept in SUA, tara unde insasi notiunea de drept e sfanta. Pana la urma in SUA fiecare are dreptul sa plece la cumparaturi sau sa bea o bere cu un pistol si suficienta munitie asupra lui incat sa se lupte singur ca-n vestul salbatic. Totusi daca americanii au pistoale si gloante la liber nu inseamna ca drepturile lor se aplica international sau ca noi europenii am obtinut vreo concesie sau ca avem vreun argument in favoarea noastra.
  • Chiar daca a trecut mai bine de un secol de la abolirea sclaviei, in SUA inca mai au loc exploatari de sclavie moderna in randul negrilor si mai nou a sud-americanilor saraci si inca mai au loc crime de natura rasiala si aplicari discriminatorii ale legii. Ori lucrul asta se intampla intocmai pentru ca secole intregi de educatie stramba nu le stergi cu buretele printr-o simpla decizie. Oamenii care au fost educati sa fie rasisti or sa-si educe copiii tot intr-un spirit rasist. La fel se intampla si cu cei homofobi, xenofobi, misogini etc.
  • S-a castigat recunoasterea unui drept minoritar, insa chiar si asa vorbim de recunoasterea casatoriei din punct de vedere legal pentru ca din punct de vedere religios (atat timp cat nu vorbim de secte religioase) tare ma tem ca acest drept n-o sa fie recunoscut sau aplicat prea curand. Biserica este pana la urma sursa educatiei homofobe, xenofobe, rasiste si misogine si biserica este cea care a propovaduit milenii intregi discriminarea.

Ori daca nici in ziua de azi femeia nu-i egala cu barbatul imi spune si mie ce s-a castigat cu legalizarea casatoriilor gay? Deocamdata nu s-a castigat nimic concret decat un drept recunoscut de cateva paragrafe scrise pe-o coala alba si cam atat. Pana la recunoasterea lui de catre populatie, pana la acceptarea lui de catre cei homofobi, pana la egalitatea utopica la care visam cu totii mai e drum lung.

Iar bucuria voastra e de neinteles. Probabil ca multi dintre voi aveti prieteni gay si va bucurati pentru ei, insa zic sa va bucurati doar atunci cand acestia se vor muta din Romania pentru ca cu BOR la butoane n-or sa pupe ei drepturi veci.

Ba mai mult de ce v-ati bucura pentru ca unora li s-au dat niste drepturi pe care voi nu le aveti sau de care voi nu aveti nevoie? Oare peste vreo cativa ani cand se vor legaliza drogurile usoare pe tot teritoriul SUA va veti bucura ca prietenii vostri drogati au drepturile recunoscute in SUA chiar daca in Romania pot face puscarie pentru un joint?