Cenzura nu (mai) functioneaza

censorship-1315071

In urma cu ceva vreme televizorul era pe VH1 – exista o explicatie pentru faptul ca nu era pe BabyTV si anume aceea ca juniorul era la cresa – unde rulau diverse clipuri.

La un moment dat a aparut clipul Castle on the Hill a lui Ed Sheeran si in timp ce-l ascultam mi-am dat seama ca o parte din cuvinte erau cenzurate, iar partea care mi-a atras atentia cel mai mult a fost aia cu „We’d buy cheap spirits and drink ‘em straight„, o propozitie ce nu contine niciun fel de vulgaritati si care totusi era cenzurata.

Am ramas putin surprins de nivelul la care s-a ajuns cu cenzura muzicala de la radio si TV, mai ales datorita faptului ca ceva mai la nord-est exista o libertate totala in acest sens.

In acelasi timp mi-am dat seama si cat de inutila e cenzura in astfel de cazuri mai ales daca e sa tinem cont ca efectul cenzurii e contral celui asteptat de catre oamenii care cenzureaza astfel de banalitati.

Tin minte cum pe vremea cand eram inca doar un pustan la CNGL astia de la BUG Mafia lansau videoclipul piesei Dupa Blocuri pe Atomic TV (pentru astia mai tineri, Atomic TV a fost prima televiziune muzicala din Romania, si a facut furori inainte sa ia trustul Pro licenta pentru MTV sau sa apara Taraf TV). A doua zi la scoala toti eram incantati fiindca am vazut clipul, insa niciunul dintre noi nu reusise sa desluseasca toate cuvintele care au fost cenzurate fiindca niciunul dintre noi nu si-a dat seama ce cuvant se potrivea in refren acolo unde ziceau „Fraierii sa taca, scriem zi de zi pe foaie, fiindca totul in cartier se bazeaza pe …..„.

A urmat o zi intreaga de brainstorming intr-o clasa plina de filologi pentru a gasi cuvantul potrivit care sa rimeze cu „foaie„. Erau anii lui Nokia 3310 si cum Google era intr-o faza incipienta, iar Youtube nici macar nu exista nu prea aveai cum sa asculti piesa necenzurata sau sa-i gasesti undeva versurile asa ca ne-am dat cu presupusul si am trecut pe lista cuvinte precum bataie, parnaie si multe altele ce nu aveau de ce sa fie cenzurate. Intr-un final cineva care vazuse clipul necenzurat, tarziu in noapte ne-a curmat suferinta si ne-a spus faptul ca era vorba de cuvantul „coaie„, ceea ce era foarte logic de altfel.

Ori vazand ce se mai cenzureaza in ziua de azi pe la TV si aducandu-mi aminte de experienta avuta in urma cu multi ani mi-am dat seama ca fiecare tentativa de cenzura publica nu face decat sa starneasca curiozitatea si sa aiba un efect opus celui scontat. Apoi mai trebuie luat in calcul si faptul ca in comparatie cu perioada in care eram eu licean si faceam brainstorming ca sa gasim cuvintele cenzurate, in ziua de azi totul e mai simplu si orice pustan poate sa gaseasca cu o simpla cautare pe Google cuvintele care lipsesc dintr-un vers sau imaginile care au fost blurate pe un clip.

In definitiv, subiectele care sunt tabu pentru parintii crescuti in familii ultraconservatoare si cu tendinte de fanatism religios devin fara exceptie de mare interes pentru odraslele lor ce s-au obisnuit sa aiba acces la orice informatie indiferent de context.

Si daca tot suntem la subiect, ieri am dat peste un articol publicat prin 2015 in care se recompilau o serie de injuraturi vechi de vreo 75 de ani, injuraturi ce au fost cenzurate tocmai de cei care au crezut ca o sa fie cool si interesant sa scrie un articol despre injuraturi din care sa extraga de fapt substratul. Nu m-ar mira ca astia care l-au scris sa fie si fani ai Coalitiei pentru Familie fiindca doar unii obsedati de religia proasta pe care o propaga popi precum Pomohaci ar putea sa se rusineze la auzul si vazul unor cuvinte precum pula, pizda sau futut.