image-2

Exista niste oameni care atunci cand vor sa spuna ceva de rau de diaspora si oamenii care o compun ti-o arunca pe aia cu munca de jos, iar munca de jos inseamna pentru ei munca in agricultura, de unde si felul in care ne alinta pe noi astia din Spania ca fiind capsunari, spalatul de masini si evident stersul de batrani la cur.

Probabil ca n-au alte argumente impotriva diasporei in afara de asta cu munca de jos si ala cu hoti si prostituate. In fine, pe mine ma amuza mereu treaba asta mai ales pentru ca astfel de argumente vin de la oameni declarati de stanga, adepti ai socialismului si votanti ai partidelor de stanga care teoretic ar trebui sa venereze munca cinstita.

Socialismul ca doctrina s-a cladit fix pe ceea ce oamenii astia contesta si anume pe munca onorabila la orice nivel.

Daca o astfel de atitudine de desconsiderare a muncii onorabile si platite mai mult sau mai putin decent venea din partea unuia bogat care si-a cladit intreaga bogatie si faima pe ceva tunuri si tepe atunci mi-era mai usor sa inteleg punctul lor de vedere, insa cand vad ca astfel de abordari vin de la oameni care se declara simpli si onesti si care sustin fara echivoc doctrina de stanga nu pot decat sa inteleg pozitia lor in acest context decat in doua situatii:

  • Oamenii astia au acumulat o un volum extrem de mare de frustrari atat pe plan personal cat si profesional incat au ajuns sa-i invidieze suficient de tare pe cei care au plecat incat sa-i desconsidere indiferent de profesia pe care o au;
  • Cei care desconsidera se declara socialisti si militeaza pentru onestitate si corectitudine doar la nivel declarativ, insa in realitate sunt fix ca idolii lor, niste oameni duplicitari care prefera tepele si japca in detrimentul muncii.

Am cunoscut de-a lungul timpului o serie de oameni care abia traiau din pensia sau salariul pe care-l primeau in Romania. Si nu ma refer la oameni care lucrau la privat ci la pensionari (unii pe caz de boala) sau oameni care ocupau ceva functii auxiliare prin institutii si care de multe ori preferau sa lucreze clandestin in agricultura sau la ingrijit batrani prin strainatate doar pentru a putea castiga cateva sute de euro in plus si astfel trece de iarna apriga din Romania fara sa fie nevoiti sa indure frig pentru ca nu-si puteau permite factura la caldura, sau sa faca foame de sarbatori.

De asemenea am cunoscut si cateva fete care fugisera de acasa si practicau prostitutia (de buna voie) prin tari straine cu vreo 10 ani inainte ca Romania sa intre in UE si sa se deschida granitele pentru toata lumea. Toate, fara nicio exceptie, faceau treaba asta pentru ca n-aveau suficienta educatie si nici alternative viabile. Proveneau din familii traditionale, in care tatal era un betivan notoriu, iar mama o fundamentalista religioasa care-si primea in fiecare seara portia de bataie de la tatal matrafoxat si mereu spunea c-asa a vrut Dumnezeu.

Asa ca niciodata n-am avut vreun sentiment de ura sau de dispret fata de astfel de persoane pentru ca am inteles de la bun inceput ca ele erau primele victime ale comunismului si mai apoi ale social-democratiei.

Si ma uimeste abordarea asta a unora care simpatizeaza cu partidele de stanga, dat fiind faptul ca ura asta viscerala pe care o afiseaza cu fiecare ocazie n-are neaparat de-a face cu meseria pe care o practica diversi oameni care n-au educatia necesara, si implicit n-au nici posibilitatea, ca sa faca altceva. Nu, ura celor care vorbesc de rau de diaspora si se leaga exclusiv de cei care fac munca de jos, precum si desconsiderarea pentru munca cinstita, e motivata mai degraba de faptul ca diaspora a votat cu Iohannis si continua sa voteze cu partide de dreapta. Poate c-o sa va spun candva si de ce se intampla lucrul asta.

Numai ca oamenii care sunt denigrati si desconsiderati cel mai probabil nici n-au votat pentru ca nu si-au permis un astfel de lux. Niste oameni care si-au abandonat familia la nevoie, care trag de ultimul euro si care trimit in fiecare luna suta de euro inapoi in tara pentru ca si altii sa poata sa traiasca nu prea au cum sa cheltuiasca minim 20 de euro ca sa puna stampila pe un buletin de vot. Pentru ei, cheltuiala respecitva poate sa reprezinte mancarea pe o saptamana si nu cred ca vreun partid politic sau vreun politician merita in viziunea lor un astfel de sacrificiu.

In arhipelag suntem vreo 20 mii de romani si e o singura sectie de votare. Cei din Ibiza si Menorca nu cred c-au votat vreodata pentru ca n-au cum. Ca sa vina in Mallorca la sectia de votare sunt nevoiti sa ia avionul sau feribotul, ambele avand un cost de minim 50 de euro dus-intors. In Mallorca, unde suntem intre 10 si 15 mii de romani, se prezinta la vot de regula intre 500 si 1500 de oameni, adica aproximativ 10% din totalul celor cu drept de vot, iar situatia e asemanatoare peste tot in diaspora pentru ca voteaza doar cei care vor sa faca treaba asta si, desigur, isi permit luxul de a se deplasa la o sectie de votare.

Asa ca la prima vedere e greu de inteles atitudinea denigranta si inchizitorie pe care o afiseaza fetele virgine care sustin neconditionat socialismul in timp ce ii ataca si ii desconsidera tocmai pe cei pe care ar trebui sa-i apere prin prisma vulnerabilitatii sociale la care acestia sunt supusi.

Desigur, daca e sa privim discursul asta denigrator si razboinic prin prisma atitudinii pe care o au membrii partidelor de stanga, care intamplator sunt certati cu legea si sunt renumiti pentru tunurile si tepele pe care le-au tras, atunci situatia se schimba putin fiindca discursul in acest caz pare mai degraba cel al unui stapan de sclavi suparat ca i-au cam plecat sclavii, iar repetarea acestuia la nesfarsit de catre unii ramasi in tara seamana, bineinteles, abordarea pe care ar putea s-o aiba sclavii ramasi si care se grabesc sa-i faca pe plac stapanului ca sa primeasca o lingura in plus de tocana la masa de seara.

In alta ordine de idei, nu stiu cum e pe la voi, dar pe la noi s-au copt capsunile, s-au murdarit masinile si batranii la cur…

By Mălin