ONRC si-a facut datoria… oarecum

image-5

Dupa ce timp de mai bine de 10 ani a dat acces atat pe bani cat si gratuit la bazele sale de date unor cioflingari care mai apoi s-au apucat fie sa faca spam fie sa vanda respectivele date, ONRC jura ca nu mai face si ca respecta de acum incolo GDPR-ul.

Numai ca in realitate nu le prea respecta.

In primul rand pentru ca pare-se mizeaza pe acordul tacit al utilizatorului si nu ofera posibilitatea ca utilizatorul sa-si dea acordul pentru stocarea si procesarea datelor utilizand un link specific. Ori faza asta cu acordul tacit e putin ilegala daca e sa ne luam dupa ceea ce spune GDPR-ul.

Si in al doilea rand pentru ca prin portalul la care se face referire in emailul de mai sus, ONRC continua sa ofere acces neconditionat la datele celor inregistrati in baza de date, iar unele dintre datele respective precum adresa de email, numar de telefon si adresa sunt date personale si ar trebui sa fie considerate confidentiale.

Evident, cu greu poti sa te astepti la altceva de la administratorii unui site ce n-au fost in stare sa schimbe, sau sa automatizeze macar (e o functie in PHP care face asta), schimbarea anului pentru Copyright din footer si sa nu mai recomande utilizarea unei versiuni de Firefox veche de cand lumea: