Ma uitam ieri, oarecum indiferent, la sumedenia de opinii emise de diversi indivizi care-si aroga rolul de formatori de opinie prin care se incerca sa se dea o legitimitate morala (pentru ca legala nici nu se punea vorba) referendumului din Catalunia si mai ales felul in care se raporta acesta la miscarea #rezist sau revolutia din 1989.
Ori privita asa de afara abordarea asta pare corecta, numai ca aceiasi oameni care azi legitimizeaza moral un referendum organizat intr-un mod ce incalca flagrant constitutia unui stat suveran, in urma cu ceva vreme contestau un alt referendum organizat intr-un context la fel de discutabil in Ucraina.
Astfel, in opinia astora referendumul din peninsula Crimeea care a dus la o declaratie unilaterala de independenta si apoi alipirea la Rusia cu ajutorul unei armate de separatisti a fost naspa, pentru ca il foriza pe Putin, in timp ce astalalt e legitim din punct de vedere moral pentru ca n-are de-a face cu Rusia.
Unul din argumentele folosite in apararea unui astfel de rationament e acela ca fiecare natiune puternica s-a nascut dintr-o rebeliune impotriva sistemului totalitarist din care facea parte desi nici Ucraina si nici Spania nu sunt sisteme totalitariste ci dimpotriva, cel putin in cazul Spaniei e arhicunoscut faptul ca cei din Catalunia se bucurau de niste privilegii autonomice pe care restul regiunilor nu le au.
Dar de dragul dublului standard pare normal sa zicem ca ce vine dinspre est pute si ce e pe la vest e democratic si moral chiar daca e ilegal.
Apoi, daca nu era suficienta abordarea asta de mai sus, asocierea referendumului din Catalunia cu revolutia din 1989 denota o incultura monstruasa pentru ca noi in 1989 si in primele luni din 1990 nici macar n-am avut vreun vot liber, iar orice tentativa de organizare a unui grup omogen care sa poata sa faca posibil un astfel de vot popular care sa instaureze un adevarat stat de drept a fost reprimata cu ajutorul minerilor. Ne-au plans si noua de mila multi atunci si sunt multi oameni cititi pe aici care imi spun cu mahnire ca Romania a avut cea mai sangeroasa revolutie din toata istoria Europei, fara sa faca referire si la mineriade. Ori in contextul dat e si revolutia un exercitiu democratic, dar nu vom putea sa punem niciodata semnul egal intre revolutie si referendum, iar cine face lucrul asta e un mare idiot care nu intelege cum functioneaza treburile astea si mai ales ce inseamna ele. Dincolo de asta noi n-o sa avem niciodata certitudinea unei revolutii reusite pe deplin atat timp cat revolutia noastra fost furata printr-o adevarata lovitura de stat.
Dar probabil si raportarea asta a referendumului din Catalunia la revolutia din 1989 e asa ca sa ne simtim noi mai speciali…