O poveste de la protest

E musai sa va spun povestea asta pe care am dat-o si pe Facebook aseara…

In primul rand e musai sa stiti ca in Mallorca s-a obtinut autorizatie pentru protest, iar pentru Mallorca (care-i cam cat doua judete romanesti) treaba asta-i o performanta foarte rara.

Sa nu ma intelegeti gresit, insa in Mallorca cei cateva mii de romani (adica 10% din populatia permanenta) sunt imprastiati ca samanta orbului peste tot prin insula si e aproape imposibil sa aduni la un loc mai mult de 50 de persoane. Ma rog se mai face cate o sindrofie, de doua ori pe an care trebuie promovata cu luni inainte pentru a atrage lumea.

De fapt daca stau bine sa ma gandesc doar niste tampiti precum Corlatean si Melescanu au mai reusit performanta de a-i aduce pe romanii de aici la un loc (fara sa organizeze vreo sindrofie) atunci cand au incercat sa dificulteze procesul de vot in 2014 ca sa-l scoata pe Ponta presedinte.

Apoi, fiind inceputul lunii februarie si o zi in care vantul bate in rafale de 100 km/h era previzibil ca lumea n-o sa prea iasa din casa. Nici eu nu intentionam sa ies din casa, dar m-au motivat o serie de comentarii pe care le-am primit ieri pe aici si mai ales niste verzisori primiti de la Soros.

Protestul din Palma s-a anuntat joi seara cand s-a primit autorizatia si n-a prea avut timp sa se propage asa ca am plecat la protest convins ca n-o sa gasesc mai mult de 5-6 de oameni si ca n-or sa se stranga mai mult de 20 de persoane per total. Totusi m-am inselat fiindca in momentul in care am ajuns erau mai mult de 20 de persoane si pe masura ce s-a apropiat intervalul orar pentru care se obtinuse autorizatie numarul persoanelor s-a triplat.

Acum sa va spun si povestea…

Eram prin multimea de oameni si faceam poze, iar prin piata un pustan de maxim 17 ani cu un skateboard statea si privea atent, dar timid ceea ce se intampla.
La un moment dat cineva a luat microfonul in mana si a tinut un mic discurs, iar in jurul lui grupul a devenit omogen si pustanul s-a apropiat sa vada ceva mai in detaliu ce se intampla.

N-a prea inteles asa ca m-a rugat sa-i explic ce-i cu toti acesti oameni.

I-am explicat pe scurt ca e un protest de solidaritate impotriva unor decrete (asa le zice la ordonante pe aici) care au ca scop sa elibereze coruptii si sa legalizeze abuzul de putere (asa ii zice aici abuzului in serviciu). Apoi i-am spus ca noi de aici nu putem schimba nimic, insa vrem sa le amintim celor de acasa ca suntem alaturi de ei.

Mi-a multumit pentru explicatie si mi-a marturisit ca are radacini romanesti si o familie foarte mare in Romania. Nu cunostea limba, dar a recunoscut de indata steagul si a simtit nevoia sa intrebe ce se intampla fiindca de oamenii aia pe care nu-i cunostea si probabil n-o sa-i cunoasca vreodata il legau 3 culori.

Cred ca le-a povestit in seara asta parintilor despre o experienta unica.