Actiunea autobuzul

De ieri am luat decizia sa renunt la transportul cu masina spre servici si inapoi si sa apelez la mijloacele de transport in comun, pe scurt: autobuzul. Noile trasee Tursib de la Sibiu imi ofera si mie o linie de transport nr. 15 care ma lasa la birou in fata. Doar ca de la mine de acasa pana la cea mai apropiata statie fac 10 minute de mers alert… la deal cand plec la servici (pe post de sport de dimineata, ca tot mi-am propus sa slabesc 13 kg anul acesta) si la vale cand ma intorc de la servici. Pe drumul meu spre statia de autobuz, in ambele dimineti de cand am demarat actiunea autobuzul, am dat de un caine lup mare lasat liber pe strada de un proprietar din zona. Desi toti au curti mari acolo, atat ii duce mintea cea putina sa isi lase ciinele pe afara. Daca in prima dimineata am ocolit doua strazi ca sa nu dau fata in bot cu dihania, astazi am luat dealul in piept si ciinele ma astepta dupa colt. Am trecut relaxat pe langa dulau si am scapat cu bine, pentru ca nu reprezentam interes (nu caram salam la mine, fiind la regim).

Revenind la autobuz. Este o adevarata desfatare sa circuli cu acest vehicul prin Sibiu. In cele 30-35 de minute cat dureaza traseul meu nu contenesc sa studiez oamenii care urca si coboara, sa le analizez comportamentul. Totdeauna m-au fascinat mijloacele de transport in comun, unde stau oamenii claie gramada si se uita in gol. Desi nu totdeauna… De fapt titlul acestei postari este gresit pentru ca pe traseul 15 circula un midibus. Cam mic pentru cati oameni folosesc acest traseu. Multi se urca din valea Aurie, Ciresica, Rahovei si majoritatea coboara la Carrefour si Real. Sunt ori pensionari plecati la plimbare in supermarket ori angajati care merg la serviciu (sic! am invatat sa scriu „serviciu”). La supermarketuri se urca alta tura de pasageri din ambele categorii enuntate mai devreme. Este un adevarat experiment sociologic si, posibil, literar. ma cam bate gandul unei nuvele cu aceasta tema… Dar alta data!
Cand apuc un loc pe scaun, prefer sa stau in fata sa vad soferul si reactiile sale. Asta pana ii voi stii pe toti cei de pe traseu. Deja am vazut trei. Fiecare cu metehnele lui. Primul, dimineata de miercuri, vorbea mai tot drumul la telefonul mobil. Cel de miercuri seara si-a aprins tigara si fuma… Cel de joi dimineata era constiincios. Doar un lucru au toti trei in comun: asculta muzica populara si manele. De fapt cred ca autobuzele Tursib sunt din start dotate cu manele si populara de la radio sau casete. Altceva nu am auzit pe autobuze… Asta ar fi o tema de meditatie si decizie pentru conducerea companiei. Macar soferul de joi dimineata asculta doar populara, din aceea moderna, cu Nineta Popa. Ca doar este sibian mandru… Am urmarit o discutie dintre el si un fost angajat pensionat al Tursibului (aparent) despre conditiile de munca bune, traseele existente – putine externe ramase, mancatoria intre soferi pe ce trasee sa mearga. Incerc sa redau un fragment din conversatia lor care m-a amuzat teribil:

Pensionarul: Si mai sunt trasee externe?
Soferul: Nu mai sunt. Doar la Poplaca, Rasinari, Paltinis.
Pensionarul: Doar atat?!
Soferul: Da, ca le-a luat Carabulea toate cele externe…. Fir-ar el de…(nu se poate reda)
Pensionarul: Da, asa-i!
Soferul: A venit Carabulea la noi sa ne ia la el toti soferii care mergeam pe extern. Dar merge dracu! Aici macar invarti volanul, primesti banul. La ala invarti volanul si nu iei banul. Da-l in aia a m…. de nesimtit!

Si ca veni vorba de firmele de transport ale lui Carabulea. Iar s-a rasturnat un autocar de-al lui in strainatate… Cititi detalii si vedeti foto aici.