Rectorul ULBS faţă cu reacţiunea

oprean

Rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu a convocat marţi dimineaţa presa sibiană la o conferinţă cu tema „poziţia rectorului cu privire la articolele apărute în presă, care exprimă părerile prof. Corvin Lupu”.

În Sala răcoroasă a Senatului universităţii prof. univ dr. Constantin Oprean a amintit realizările insituţiei ce o conduce în anul 2009 cât şi priorităţile pe acest an. „În perioadă de criză financiară, ULBS a reuşit să plătească toate datoriile, salariile, bursele şi a realizat investiţii pentru întărirea patrimoniului. Am încheiat anul trecut cu un excedent financiar”, a subliniat Oprean. El a insistat că universitatea în 2009 a avut 53,5% din buget, venituri proprii, realizate prin taxe de şcolarizare, programe de cercetare ştiinţifice şi prin cele opt proiecte pe fonduri structurale câştigate. Rectorul a ţinut să precizeze că banii au fost folosiţi pentru burse, salarii şi investiţii. Cele mai importante fiind în 2009 achiziţionarea clădirii Rectoratului, Căminul Hotel de pe Bulevardul Victoriei, mansardarea Facultăţii de Inginerie. „ULBS cred că stă cel mai bine din România la condiţiile de cazare oferite studenţilor”, a precizat Constantin Oprean.

În continuare rectorul a trecut în revistă aprecierile primite de ULBS în 2009 din partea altor insituţii, dar a amintit şi de rapoartele negative făcute publice. „Stăm în coada unui clasament, unde avem o singură stea. Criteriul este dat de numărul de plângeri şi procese penale. Sigur că sunt nemulţumit, dar e o universitate mare şi, ca orice pădure, are şi uscături. Sunt oameni care încearcă să arunce cu noroi şi să întineze imaginea instituţiei. Sunt foarte multe procese, litigii pe rol cu o persoană care a fost profesor la ULBS, cu profesorul Corvin Lupu, şi cu un fost decan căruia i s-a desfăcut contractul de muncă pentru plagiat şi pentru fals în acte publice, profesorul Emil Popa. Este vorba de 15 litigii cu profesorul Corvin Lupu şi 9 – cu profesorul Emil Popa. Foarte mult timp se consumă cu aceste procese”, a explicat rectorul Oprean.

În chestiunea acuzaţiilor de promovare a nepotismului în cadrul ULBS Oprean a declarat: „Sunt pentru eliminarea acestor relaţii, dar s-au ridicat jurişti care au spus că din punct de vedere al drepturilor omului nu există o astfel de situaţie. Fiecare poate să lucreze oriunde. În acelaşi timp, eu am susţinut că nu este posibil ca din structurile decizionale să facă parte rude de gradul 1 până la gradul 4, dar nu poţi să interzici copilului tău, care a fost şef de promoţie, să lucreze în aceeaşi instituţie în care tu lucrezi. Eu am două fete care lucrează la Facultatea de Ştiinţe Economice, amândouă au fost şefe de promoţie, iar soţia lucrează la Facultatea de Ştiinţe Agricole. Fetele au avut şanse să rămână în străinătate, dar au refuzat.”

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este o insituţie de stat cu 27.689 de studenţi. Obiectivele pentru 2010 la ULBS sunt: creşterea calităţii procesului de învăţământ şi în acest sens se vor face investiţii în laboratoarele facultăţilor; restaurarea clădirii rectoratului; construcţia unei săli de sport proprie; motivarea personalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *