Xenofobi la noi acasa ii aratam cu degetul pe altii

N-am putut sa nu remarc de-a lungul anilor ce au trecut si din ce in ce mai des in ultima perioada xenofobia si paranoia care au cuprins Romania.

Atitudinea xenofoba se invata la romani inca din copilarie cand parintii le interzic intempestiv copiilor lor sa se joace cu tiganii. Ba mai mult la scoala parintii solicita de multe ori tovarasei invatatoare sa le aseze odrasla in banca cu oricine numai cu un tigan nu motivand ca ala nu se spala si are paduchi. Si uite asa, copilul de roman invata sa urasca si sa discrimineaze nu doar pe copilul de tigan ce i-a fost coleg de joaca sau de clasa ci pe oricine nu-i din aceeasi rasa pura ca el.

Suna cinic bineinteles insa asta-i pana la urma adevarul pe care ne facem ca nu-l vedem. Probabil cel mai bun exemplu de xenofobism la romani e pre-conceptia ca pe afara doar tiganii comit infractiuni in timp ce romanii sunt toti doctoranzi.

Desi ma aflu de aproape 4 ani in afara tarii singurii tigani pe care i-am intalnit au fost o pereche de batranei ce cantau pe strada, un barbat la varsta a doua ce statea pe strada incercand sa convinga tinereii sa intre intr-un club de noapte fapt pentru care primea un comision de 7 euro pentru fiecare client si o cersetoare ce injura pe romaneste pe toate doamnele frumos imbracate si coafate ce-o ignorau. In rest, cei cu furtul de prin buzunare, cei cu alba neagra, cei cu prostituatele din cluburile de noapte sau cu clonatul de carduri sunt toti romani. Astfel mitul acesta cu tiganii care ne fac de rusine pe afara nu e decat un exemplu de ipocrizie crasa si xenofobie dusa la paroxism.

Evident nici macar nu e nevoie sa iesim din tara pentru a remarca „boala” de care sufera poporul roman cand vine vorba de cei de langa ei. E suficient sa aruncam un ochi in Ardeal si sa vedem cum cei care se considera din rasa pura mai ceva ca nazistii lui Hitler comenteaza in public fie in cercuri restranse alaturi de ai lor fie sub protectia anonimatului pe net la site-urile de stiri despre moldovenii si regatenii fara de care Romania lor putea sa fie altfel probabil mai presus decat Germania sau SUA daca ne-am lua dupa patosul cu care acesti oameni rostesc cuvintele de lauda la adresa originii si istoriei lor.

In mod ironic prin ignoranta lor acesti oameni nu fac decat sa-si renege istoria milenara cand prima unire a tarilor romanesti a fost facuta de un regatan cum ii spuneti voi pe numele lui istoric Mihai Viteazu ce  si-a sacrificat armata pentru alipirea Transilvaniei si a Moldovei la Tara Romaneasca tocmai pentru a-i uni pe aceia ce aveau limba si origini comune. Ba mai mult inainte de marea unire eliberarea Ardealului a fost facuta de armata Romaniei mici compusa doar din olteni si moldoveni fiindca in ciuda diferentei evidente de bunastare dintre ei si ardeleni ii uneau o limba si o istorie comuna fapt pentru care multi dintre ei si-au dat viata ca azi Ardealul sa fie liber. Si totusi sunteti multi care-i dispretuiti pe acesti oameni, nu fiindca nu va cunoasteti istoria ci fiindca dintr-un anume motiv va simtiti superiori.

Si va simtiti superiori in aceste momente tocmai datorita altora impotriva carora v-ati intors ura. Timp de sute de secole in Ardeal au trait deopotriva si romani, si sasi si unguri si secui. In timpul razboaielor mondiale si a perioadei comuniste numarul lor a scazut fiindca fie au fost expulzati, fie au fost ucisi din diverse motive fie au plecat de buna voie intelegand faptul ca romanii au cam uitat cordialitatea si ospitalitatea si s-au intors impotriva lor.

E suficient sa ne uitam zilele astea la TV sau sa citim in ziare ca sa vedem cu cata ura e pusa problema minoritatilor care vor o scoala in limba maghiara, care vor ca alaturi de steagul romanesc sa se arboreze un steag secuiesc in zone unde secuii inca se regasesc majoritari. Si acest fapt ma face sa va intreb cine oare e responsabil pentru superioritatea economica si ideologica pe care o are Transilvania acum? Oare nu secuii? Oare nu maghiarii? Oare nu sasii? E suficient sa luam un pliant turistic la rasfoit ca sa vedem ca  majoritatea obiectivelor turistice cel putin din zona Sibiului nu sunt romanesti ci sasesti. E suficient sa luam registrele primariilor din diverse localitati ca sa vedem ca multe dintre sate au fost construite, aparate si dezvoltate nu de romani ci de unguri, sasi sau secui in Ardealul nostru iubit. Si totusi le ignoram dreptul la o istorie comuna. Le ignoram dreptul la demnitate ideologica si istorica.

Dar, totodata ne aratam foarte afectati atunci cand italienii se intorc impotriva noastra pentru comportamentul de ev mediu de care dam dovada la ei in tara atacand, jefuind si chiar ucigandu-le in plina strada cetatenii. Ne aratam foarte afectati cand olandezii ne spun NU atunci cand punem problema ca sa umblam liberi prin ograda lor sau cand britanicii isi exprima public teama de invazia celor care le mananca lebedele si le cloneaza cardurile. Uitam insa ca la noi in tara adoptam o atitudine similara fata de cei ce n-au mancat din aceeasi farfurie cu noi si asta nu fiindca am avea motive serioase sau argumente solide ca sa facem asa ceva ci fiindca in adancul nostru ne simtim inferiori tocmai datorita trecutului istoric zbuciumat.

Mai are rost sa ne intrebam zilnic de ce a ajuns tara unde a ajuns atat timp cat cu buna stiinta ne autoizolam in lumea noastra xenofoba si ipocrita?