Un gand matinal despre drepturi si libertati

1681774

Mai devreme ascultam stirile diminetii pe un post de radio ce prelua un fragment dintr-o declaratie a primei doamne a SUA, Michelle Obama , pe tema unei inregistrari in care candidatul republican la presedentia SUA, Donald Trump denigreaza femeile.

Auzindu-i declaratia si atacul deschis la adresa lui Trump mi-am adus aminte ca si actualul presedinte al SUA, Barrack Obama a facut cel putin trei declaratii in care il ataca direct pe candidatul republican fara ca cineva sa-i sara cu briceagul la jugulara si sa invoce macar vreo incalcare a unui cod de etica profesionala.

De asemenea tin minte ca aici in Spania atat fostul cat si actualul rege au facut in diverse circumstante o serie de declaratii prin care incercau sa dea de inteles care este pozitia lor atat ca functie cat si ca cetateni in cazul unor scandaluri de coruptie. Fostul rege de altfel, in ajunul unei anchete ce ii viza ginerele si fiica pentru deturnare de fonduri si spalare de bani i-a transmis public ministrului justitiei din acea vreme ca in cazul in care se dovedeste vinovatia celor acuzati dorinta explicita a regelui e sa se aplice legea pana la capat.

La noi presedintele isi permite luxul de a face o declaratie pe care si-ar asuma-o orice om cu principii morale solide si e pus la zid de diversi indivizi pentru ca in opinia lor facand declaratia respectiva ar fi incalcat constitutia, desi articolul 11 al aceleasi constitutii ne permite oricaruia dintre noi dreptul la libera exprimare, inclusiv presedintelui.

Ori discrepantele astea de abordare a declaratiei unui om de stat intre est si vest nu sunt deloc intamplatoare pentru ca ele fac diferenta intre democratie si comunism. In democratie dreptul la libera exprimare nu-ti este doar garantat ci si respectat. In comunism drepturile de orice fel sunt scrise undeva pentru a fi garantate si respectate doar celor privilegiati.

1681774