Trei probleme cu SSL

Team of construction workers working on a computer keyboard

Dupa ce-am activat SSL-ul aici pe blog m-am lovit de o serie de probleme si ma gandesc la faptul ca daca pentru mine rezolvarea lor reprezinta o provocare, un blogger amator cu siguranta n-ar putea intelege si accepta rolul si importanta SSL-ului, ceea ce o sa duca la implementarea cu mare scepticism a SSL-ului pe majoritatea blogurilor.

Dar asta-i o alta discutie asa ca va enumar problemele in ordinea importantei:

  1. Pentru compatibilitate cu majoritatea browserelor am instalat un plugin care-mi elimina continutul mixt si converteste toate linkurile de http in https pentru elemente media, gen imagini sau video. Si daca lucrul asta a mers ca uns pentru elementele interne, mai am inca o gramada de elemente media externe ce au „crapat” datorita faptului ca pluginul le atribuie https pentru a rezolva problemele de mixed content. Pana acum nu i-am gasit o rezolvare eficienta la problema asta asa ca o sa revin asupra ei abia dupa ce am gasit solutia ideala.
  2. Destul de frecvent, ultima versiune de Safari, de pe ultima versiune de OSX da o eroare si ii crapa „Safari web content”, iar pagina blogului isi da refresh. Presupun ca lucrul asta se intampla din cauza problemei mentionata anterior si ca se va rezolva de la sine cand o sa gasesc o solutie pentru continutul extern.
  3. Nu merg anunturile de pe ad-server. Am incercat sa inlocuiesc AdSense cu o serie de bannere de la afiliati prin ad-server, insa pentru ca scriptul asincron al Revive Ad-server detecteaza SSL-ul de pe site, nu afiseaza anunturile care nu sunt la randul lor prin SSL. Iar asta-i o alta problema a marketingului afiliat. Astfel daca vreau sa afisez anunturi de la afiliati, conditia e ca fie platfroma pe care ei o folosesc sa mearga prin SSL, fie sa-mi descarc bannerele si sa recreez proprile anunturi cu propriul link de afiliat prin Revive Ad-Server.

Dincolo de astea exista si o serie de aspecte pozitive demne de luat in calcul:

  1. Comunicarea intre browser si site se face in mod securizat, iar certificatul asigura un nivel superior de criptare a datelor ceea ce e bun si pentru vizitatori, nu doar pentru mine.
  2. Google a indexat mai rapid noile pagini si apar mult mai multe pagini indexate in rezultate decat pana acum.
  3. S-a schimbat pozitia unor pagini in Google si astfel, pe anumite cuvinte cheie siteul a urcat in Google doar datorita SSL-ului.

Asa ca merita pana la urma sa treci blogul prin SSL.

Team of construction workers working with ENTER button on a computer keyboard
foto via GraphicStock