Tehnologia Blockchain o să desăvârșească BigBrother

blockchain

Foarte multă lume se aștepta ca guvernele să blocheze sau să restricționeze într-un fel sau altul tehnologia Blockchain pentru simplul fapt că, cel putin la nivel declarativ și sugestiv, conferă o așa-zisă descentralizare. Cu alte cuvinte tehnologia asta urmează să ducă ideea unui control central în derizoriu.

Numai că nu e chiar așa și fiindcă foarte puțini înțeleg de fapt ce e Blockchain, cum funcționează și ce presupune am să încerc să explic puțin conceptul ăsta precum și direcția în care pare că merge conceptul ăsta.

În primul rând cred că e bine să lămurim faptul că Bitcoin/Blockchain nu e prima tehnologie descentralizată inventată vreodata așa cum susțin mulți dintre adepții tehnologiei respective.

Prima tehnologie descentralizată a fost însuși internetul, iar în baza acestuia s-au dezvoltat ulterior tehnologiile p2p care la rândul lor au tot la fel de multă descentralizare precum si Blockchain-ul din ziua de azi.

Ce este de fapt Blockchain-ul?

Ei bine probabil că cea mai simplă și ușor de înțeles descriere a Blockchain-ului e acea de bază de date descentralizată ce include un sistem avansat de tranzacționare.

Avantajul Blockchain-ului față de sistemele clasice de baze de date e reprezentat de nivelul de securitate, redundanța și viteza de tranzacționare.

În felul ăsta informația stocată și tranzacționată nu se poate pierde și nu poate să fie alterată în vreun fel fără ca cei care o tranzacționează să ajungă la un consens. Ma rog, asta e ideea și până acum nu s-a descoperit vreo vulnerabilitate în acest sens.

De ce nu restricționează guvernele tehnologia Blockchain?

Ei bine răspunsul e foarte simplu. Pentru că guvernele au mai multă nevoie de o astfel de tehnologie decât utilizatorul clasic.

Și ca să vă lămuresc asupra acestui aspect vă las să analizați imaginea de mai jos ce reprezintă o serie de cazuri reale, actuale în care e folosită deja tehnologia Blockchain (foto via medium.com):

În lista de tehnologii implementate și aplicate deja, chiar dacă la nivel de test, o să vedeți si chestii ce țin de controlul frontierelor, siguranța națională, asigurări, fiscalitate sau sisteme de vot.

Ori ăsta e doar începutul, iar când tehnologia Blockchain o să fie suficient de viabilă și ușor de înteles și aplicat ea o să se regăsească peste tot la nivel guvernamental, iar asta o să ofere guvernelor un control sporit asupra cetățenilor propriului stat sau cei care călătoresc sau tranzitează statul respectiv.

Interoperabilitatea sistemelor bazate pe Blockchain cu ajutorul Big Data o să ofere guvernelor capacitatea de a controla aproape fiecare mișcare pe care o fac cetățenii pentru că tehnologia o să pătrundă la orice nivel al vieții personale sau sociale.

1984 much?

P.S. Mina e bine mersi, mulțumesc c-ați întrebat, încă dă la tarnacop dupa Ethereum…