Cumpărături din China sau local?

89

În ultima perioadă am următoarea dilemă: Să cumpăr chestii din China sau să le cumpăr local?

Probabil că majoritatea ar considera că din China sunt mai ieftine și astfel ar alege China, însă după cel puțin 15 ani de achiziții online, inclusiv din China am ajuns la concluzia că, cel puțin în ziua de azi, achizițiile din China nu mai prea merită deoarece diferența de preț s-a redus considerabil.

De fapt, am văzut în ultima perioadă, pe Aliexpress, direct de la producător, produse mai scumpe decât local pe eBay, Amazon sau la magazine de profil.

Sau, am văzut produse relativ scumpe (peste 50 de euro) la care diferența de preț era de vreo 10-20 de euro. Astfel de produse se supun taxelor vamale, iar taxele respective pot uneori să fie mai mari decât diferența de preț dintre produsul din China și cel local.

În astfel de cazuri am văzut multe produse pe Aliexpress unde vânzătorul promitea c-o să declare o valoare mai mică la vamă pentru a evita, la modul ilegal desigur, obligativitatea taxelor vamale. Totuși un astfel de demers nu conferă niciun fel de garanție pentru cumpărători fiindcă autoritățile vamale din țara de destinație pot să ceară oricând factura sau dovada plății și să identifice tentativa de evaziune fiscală. Un astfel de demers e mai ales în detrimentul cumpărătorului, care devine complice.

Pe lângă diferența mică de preț și riscurile asociate cu posibilele tentative de evaziune fiscală ale vânzătorilor mai există o serie de aspecte demne de luat în calcul:

  • Calitatea produselor – Cumpărătorul nu poate să certifice autenticitatea și calitatea produselor achiziționate, iar aceste produse achiziționate online nu sunt supuse direct regulilor de calitate și siguranță impuse de UE;
  • Politica de retur – De cele mai multe ori produsele achiziționate din China nu pot să fie returnate sau costurile cu transportul fac returul mult prea costisitor;
  • Perioada de livrare – Produsele din China, în funcție de site-ul de pe care sunt achiziționate, pot să ajungă în minim 7-10 zile, dar pot să ajungă și după trei luni. De pe Aliexpress si MiniInTheBox mi-au ajuns cel mai repede, între 10 și 30 de zile, în timp ce de pe TomTop și TinyDeal, ambele cunoscute pentru dropshipping și evaziune fiscală, mi-au ajuns după trei luni fiindcă au stat foarte mult reținute la vamă;
  • Integritatea coletului pe perioada transportului – Nu mi s-a întamplat să îmi ajungă coletele desfăcute, dar mi-au ajuns căteva de pe la Banggood cu produsele deteriorate pentru că n-au fost ambalate corespunzător;
  • Nu prea ai cum să faci reclamații – Mă rog, reclamații se pot face, însă datorită unor aspecte ce țin de jurisdicție, limită de competențe și o pagubă mult prea mică, nimeni n-o să dea curs și n-o să pornească o anchetă internațională.

Astea fiind zise, în ultimul an am ajuns la concluzia că e mai convenabil să fac achiziții local decât din China. 

Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu mai cumpăr deloc din China ci că o să cumpăr din China doar produse pe care nu le găsesc aici la un preț la fel de bun, care nu sunt supuse taxelor vamale și după care pot să aștept până la trei luni de la achiziție.

P.S. Dacă acordul de eliminare a taxelor vamale dintre SUA și UE o să devină efectiv, atunci e foarte probabil ca o mare parte a achizițiilor să vină din SUA deoarece americanii au condiții mult mai bune de import în raport cu europenii.
În SUA nu există TVA (aplicabilă de altfel în UE și reprezentând, în funcție de țară chiar și 27% din valoarea produsului achiziționat), iar taxele vamale sunt mai mici decât în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *