De multe ori atunci cand vreau sa cumpar ceva online, mai ales ceva ce nu se mai fabrica ma uit la mica publicitate. Vorba vine mica publicitate pentru ca a cam evoluat sistemul, dar si eBay, Okazii, marketplace-ul de la Facebook sau OLX se incadreaza la categoria asta de mica publicitate chiar daca se vand si chestii noi si sunt multi profesionisti.
Asa ca deoarece se intampla sa am ceva experienta in domeniu m-am gandit sa compile o lista de sfaturi pentru incepatori deoarece e plin de tepe si pe la mica publicitate.
Primul si cel mai important lucru de luat in calcul are de-a face cu pozele si detaliile oferite de vanzator. Daca produsul n-are poze sau suficiente detalii inseamna ca vanzatorul nu prea are interes sa vanda din moment ce nu se sinchiseste sa puna anuntul asa cum trebuie si va recomand sa-l evitati. Nu prea merita sa va pierdeti timpul cerand poze sau incercand sa scoateti informatii cu forta de la vanzator.
Acelasi lucru se aplica si in cazul in care nu sunt poze reale ci poze luate de pe net. Sa fim seriosi, in ziua de azi cine are internet ca sa posteze un anunt are si telefon mobil cu camera foto, indiferent cat e ea de proasta deci poate linistit sa puna poze reale daca vrea.
Apoi, evitati pe cat de mult posibil anunturile cu pret de pornire 1 leu/euro pentru ca oamenii aia fac un fel de clickbait ordinar in speranta ca or sa-si gaseasca fraierul. Cel mai probabil vor pune pretul in functie de cine intreaba, iar lipsa de transparenta e de rau augur. Ori vor sa traga o teapa ori sa faca marea vanzare cu primul fraier care pica in plasa.
Un alt aspect demn de luat in calcul e pretul. Inainte sa considerati pretul ca fiind just e bine sa vedeti cam cat costa acelasi produs si pe alte siteuri si mai ales cat a costat produsul nou. Am vazut pe cateva siteuri de mica publicitate o placa video la vreo 200 de euro in timp ce pretul ei de piata e de 60 de euro. Asa ca se aplica din plin vorba aia ca nu-i prost cine cere, e prost cine da.
Daca produsul are poze, descriere decenta si pret bun atunci e recomandabil sa va asigurati ca descrierea corespunde cu titlul si pozele, iar in cazul unor produse tehnice cu specificatiile tehnice ale producatorului.
Am dat azi intamplator peste un individ care zicea ca vinde o placa video RX 480 de 4GB la 120 de euro, cam jumatate fata de pretul pietei si care punea un mix de poze reale si luate de pe net de la o placa video RX 560 de 2GB, iar in descriere vorbea de o placa video RX 560 de 4GB.
Ar putea la fel de bine sa fie vorba de un vanzator lenes care a luat cu copy/paste de pe undeva sau de vreun tepar, dar indiferent de situatie e cat se poate de evident ca nu merita deranjul.
Apoi, daca totul pare in regula si pozele sunt reale, e recomandat sa va uitati foarte bine la poze pentru a identifica eventuale defecte. Ieri spre exemplu cautam o placa de baza anume si am dat peste urmatorul anunt de pe eBay:
Vanzatorul pune poze reale, da in descriere si titlu suficiente informatii pentru a ma ajuta sa aflu mai multe detalii despre placa de baza, spune ca e in stare buna si cere un pret destul de mare, dar poate justificabil daca e sa ne gandim ca nu se prea gasesc astfel de placi la vanzare si in stare buna.
Totusi o analiza atenta a primei poze, pe care am urcat-o mai jos arata vreo 12 condensatori umflati cu doi dintre ei parand ca au cedat definitiv:Condensatorii umflati denota faptul ca placa respectiva a avut parte de o alimentare substandard si ca ea nu confera niciun fel de garantie de functionare corecta, mai ales cand pe ea se leaga consumatori suplimentari precum placi video, audio etc.
Pentru ca vanzatorul parea profesionist si avea mai multe produse i-am scris un mesaj in care i-am explicat ca se vede foarte clar in poza ca sunt multi condensatori umflati si ca placa a avut parte de alimentare substandard asa ca nu merita banii ceruti si evident n-ar trebui sa fie vanduta ca in stare buna de functionare.
Omul a fost oarecum corect si mi-a raspuns prompt spunand ca intr-adevar calculatorul din care a fost luata placa respectiva a avut probleme cu sursa de alimentare si ca e un detaliu pe care nu l-a observat pana acum. Desigur, s-ar putea sa nu vorbim de rea vointa nici in acest caz, mai ales pentru ca omul a raspuns, insa vanzatorul are obligatia sa-si asume calitatea produsului vandut, chiar si intr-un astfel de context.
Daca nu aveti cunostinte tehnice (de orice natura) e recomandabil sa intrebati intotdeauna un prieten care are ceva habar inainte sa va pierdeti timpul dialogand cu vanzatorul sau cumparand doar pentru ca e pretul bun si aveti nevoie.
P.S. Exista o gramada de vanzatori seriosi pe astfel de siteuri, dar ei trebuie cautati…