E plina lumea de tepari cu bani

Sunt abonat pe reddit la diverse grupuri de discutie din zona de web development, chiar daca la ora actuala nu ma ocup exclusiv cu asa ceva. Imi place sa urmaresc trendurile sa aflu ce noutati mai apar in domeniu si ce design-uri cool au mai facut cei cu suficient buget si suficienta imaginatie.  Uneori mai arunc un ochi si pe grupul de freelanceri romani de pe Facebook, chiar daca nici cu domeniul ala nu interactionez prea mult deocamdata si atat pe reddit cat si pe Facebook vad ca se repeta aceeasi poveste cu o frecventa infricosatoare.

Un client vrea un site, discuta cu un developer ce de multe ori e freelancer, se stabileste o lista de cerinte si un buget, se face siteul si se livreaza, iar dupa livrare clientul uita sa vireze ultima transa de bani sau cauta diverse motive pentru a nu livra transa respectiva de bani catre freelancer.

De cele mai multe ori, motivul invocat de catre client are de-a face cu o cerinta sau alta, dar aproape de fiecare data (si asta o stiu din propria experienta) motivele invocate nu se relationeaza cu lista de cerinte acordata initial.

In astfel de cazuri cel care munceste nu poate decat sa-si asume teapa, fara sa riste prea multe, sau sa-i atraga atentia clientului intr-un fel sau altul, riscand o eventuala razbunare a clientului in cazul in care lucrarea nu s-a facut la negru:

UwWNT2mJGeN4x8a0ju2WQM0v0x4mTeor912OWHKkL9I

foto via reddit

In ziua de azi, cand aud de la vreun potential client ca nu poate sa mai ia legatura cu developerul sau informaticianul anterior imi dau seama ca am de-a face cu un tepar si cer banii inainte ca la curve pentru ca vorba romanului: Ce-i in mana nu-i minciuna!

Din astfel de situatii am tras de foarte multe ori concluzia ca cei mai mari tepari sunt cei care au bani si-si permit sa plateasca pentru un serviciu, dar care cred ca jecmanind un individ de ceva maruntis or sa ajunga intr-un tarziu suficient de bogati incat sa se traga de bracinar cu Bill Gates sau de ce nu Elon Musk.

Desigur, treaba asta nu se intampla doar pe online fiindca astfel de tepe se trag si pe offline fara prea mari menajamente. Aseara spre exemplu m-a sunat un prieten sa-mi spuna ca si-a dat in judecata fostul sef pentru ca acesta n-a vrut sa-i plateasca zilele de concediu si bonusurile, desi din cate am inteles aveau ceva contract semnat, iar fostul patron nu e chiar ultimul sarac.

In alta ordine de idei, e musai sa stiti ca n-am lipsit nemotivat in ultima saptamana. Am fost pe aici, insa mi-am ocupat timpul cu noile achizitii (am cumparat doua platforme de personalizat tricouri, cani etc.) despre care o sa va scriu in curand.