Stânga lor și dreapta noastră

Am /r/România în feed pe Reddit fiindcă e unul dintre locurile unde mai apare din când în când o discuție pertinentă și demnă de urmărit (până când apar trolii desigur).

Și acolo pe Reddit a dat un individ, destul de activ pe acolo duma asta:

Probabil că e userist fiindcă ăștia se leagă de orice rahat în ultima perioadă.

De fapt sunt mai rău decât ăia de la pedesere.

În fine, ce nu înțelege individul ăsta și toți ăia care au sărit la jugulara veneticei de la Sibiu e treaba următoare pe care am pus-o și acolo pe reddit fiindcă au ăștia o plăcere sadică să-ți dea downvote când le dai peste bot:

Hai să punem în balanță mere și pere și să facem nimic.

Liberalismul american e de stânga.

Există două tipuri de liberalism la fel cum există și două tipuri de capitalism.

Există stângă conservatoare / stângă liberală și dreapta conservatoare / dreaptă liberală.

Ori în exemplul dat vorbim de stânga liberală din SUA (Bernie Sanders, AOC, Biden & co.) versus dreapta conservatoare românească, PNL (echivalentul lui Trump).

Stânga liberală de la noi e pe la usere (pentru ignoranți și necunoscători).

E ca și cum practic am pune în balanță pe Biden cu Trump și ne-am mira că sunt așa de diferiți.

Asta pe de-o parte, apoi în ceea ce privește valoarea muncii există și o serie de aspecte pe care un titlu de tabloid nu le prea ia în calcul.

Spre deosebire de stat unde munca e valorată în funcție de P.C.R. pe la privat unde lumea vrea cu adevărat să facă profit munca e relativ meritocratică și răsplata ei se bazează pe o serie de factori:

  1. Concurența de pe piața muncii pentru postul respectiv
  2. Cerințele postului
  3. Experiența și etica angajatului
  4. Productivitatea angajatului
  5. Calitatea muncii
  6. Prețul de piață al rezultatului muncii respective
  7. Concurența de pe piață pe domeniul respectiv

… ca să enumăr doar aspectele cele mai importante.

De asta există invidia aia pe IT (omniprezentă pe reddit) și se plătește mult mai bine pentru că la IT nu e ca la spart pereți unde o zi nu lucrezi că ți s-a rupt burghiul sau ți s-a tocit roata la roabă și ai o scuză.

Cel mai probabil jobul ăla e plătit cu minimul pe economie dintr-un motiv anume, care poate să fie și lăcomia și ticăloșia patronului care crede că atât valorează munca omului respectiv, dar e o piață liberă și angajatul poate să plece oricând că nimeni nu-l oprește s-o facă.

Dacă se încăpățânează să stea acolo pentru că nu are alternative și se așteaptă ca statul să oblige patronul să-l plătească regește atunci problema e în altă parte.