Scrisoare deschisa domnului Presedinte

romanian_flag_by_SummerWine6

romanian_flag_by_SummerWine6Stimate domnule Basescu, stimate domnule Iohannis,

Va scriu aceste randuri amandurora aici, dupa ce le-am mai scris odata azinoapte in minte, fiindca ceea ce incepe unul in ultimele sale zile de mandat poate termina celalalt in urmatorii 5 ani.

In acest moment, numele, locatia, starea de spirit sau doleantele mele conteaza mai putin deoarece, ceea ce cu adevarat conteaza in zilele, lunile si anii ce vor urma sunt pasii pe care-i veti face.

Domnule Traian Basescu, in ultimele zile de mandat, aveti sansa de a le demonstra celor peste 5 milioane din 2004, 2007, 2009 si 2012 ca a meritat. La fel cum aveti sansa de a le demonstra celor care am fost „basisti” pentru ca am avut o opinie contrarie sau impartiala ca a meritat.

Domnule Klaus Iohannis, aveti ocazia sa demonstrati ca puteti fiindca stiu sigur ca si vreti.

Astfel, in primul rand in numele meu, insa cu siguranta si in numele multor romani din tara si din afara ei, dar si numele a ceea ce de 25 de ani numim generatia de sacrificiu, imi permit sa fac urmatoarele „revendicari are online-ului” pe care sper ca le veti considera si implementa macar partial:

1. Sa solicitati imperativ demisia guvernului si in lipsa unei demisii de onoare sa incepeti demersurile legale pentru demiterea guvernului avand ca motivatie principala felul in care s-au desfasurat alegerile atat in tara cat si in diaspora in cele doua tururi de scrutin. Motivatii secundare sunt multe, insa nu merita enumerate sau luate in calcul.

2. Sa demarati procedura de dizolvare a parlamentului, cu riscul unei crize politice, avand ca motivatie principala proiectul de lege al amnistiei si gratierii, in asa fel incat sa putem avea alegeri anticipate. La fel, motivatii secundare sunt multe, insa nici aici nu cred ca mai e nevoie de adaugiri.

3. Sa solicitati partidelor politice o propunere de guvern interimar, in care cel putin 4 ministere sa fie conduse de tehnocrati (economie si finante, educatie, sanatate si justitie) si care printr-o serie de acte legislative de tipul ordonantelor de urgenta sa pregateasca alegeri parlamentare anticipate dupa ce se vor lua urmatoarele masuri:

  • Asigurarea in diaspora a unui numar ridicat de sectii de votare. Nu vrem vot prin corespondenta si nici vot electronic, vrem sa votam. Chiar daca vom sta din nou la cozi, chiar daca vom merge din nou kilometri intregi vom vota. Important e ca sectile de votare sa fie deschise in zonele unde ponderea cetatenilor romani este cat mai mare.
  • Modificarea legii electorale, in asa fel incat intr-o sectie de votare din tara sa nu se permita votarea pe liste suplimentare a mai multor persoane decat totalul celor inscrisi pe liste permanente. Astfel, daca intr-o sectie de votare exista 1000 de persoane pe site permanente, numarul celor care pot vota pe liste suplimentare sa nu depaseasca 1000. In tara exista cate o sectie de votare la aproximativ 1000 de persoane, iar cei care vor sa voteze in calitate de „turisti” n-au decat sa aleaga alta sectie unde mai sunt locuri. Acest lucru ar reduce considerabil fraudele electorale si nu ar ingradi in nici un fel dreptul la vot. Asa cum in diaspora s-au dat recomandari pentru a se folosi alte sectii de votare si in tara se poate limita volumul de votanti si da astfel de recomandari.
  • Ridicarea pragului electoral la 10 sau 15% pentru a scapa atat la alegerile locale cat si la cele parlamentare de partide de conjunctura, create de oportunisti si traseisti politici cu scopul de a obtine un procent mic, dar infuentabil prin care sa-i santajeze pe ceilalti politicieni in vederea obtinerii de functii si concesii politice. Acest lucru trebuie facut chiar si cu riscul bipartidismului.

In acelasi timp, prin toate mijloacele de care dispuneti, este esential ca incepand de acum sa luati in considerare si sa incercati implementarea urmatoarelor solicitari:

  • Cu riscul de a circula inca 10 ani de zile pe drumuri proaste sa impuneti noului guvern realizarea unui buget care sa includa 6% din PIB pentru educatie si 6% din PIB pentru sanatate, procente ce nu se vor negocia in nici un fel cel putin pe durata mandatului dumneavoastra.
  • Sa cedati controlul diplomatiei romanesti in subordinea familiei regale a Romaniei pentru ca familia regala are o reputatie excelenta dincolo de granitele tarii si are capacitatea de a conduce un corp diplomatic pe care nu au avut-o nici unul din minstrii de externe ce s-au perindat timp de 25 de ani. Dincolo de asta, familia regala are inca o usa deschisa in doua tari care sunt potrivnice imigrantilor romani, Anglia si Olanda, tari care, conduse de monarhie pot deveni mai flexibile in ceea ce priveste romanii daca familia regala face lobby in acest sens si gireaza cu reputatia si integritatea sa. Ca in orice alta tara, familia regala trebuie sa fie invitata si lasata sa participe ACTIV la viata publica, sociala si politica, iar intr-o republica precum Romania cel mai bun loc al familiei regale in acest sens este in fruntea diplomatiei.
  • Sa vizitati cat am curand posibil comunitatile de romani din Cadrilater, Valea Timocului si Bucovina si sa le oferiti GRATUIT burse de studiu atat pentru studii liceale cat si universitare sau profesionale.
  • Sa demarati procedura de cedare a actualelor autostrazi spre intretinere unor firme private si sa incercati realizarea celorlalte proiecte intr-un parteneriat public-privat. Nu avem asa mare nevoie sa ne plateasca UE autostrazile. Este mai important sa gasim firme care sa le faca partial pe cheltuiala lor si pe urma sa-si amortizeze investitia de pe exploatarea acestor autostrazi.
  • Sa constituiti o comisie de evaluare a performantelor, ce pe baza unor criterii pre-stabilite, sa evalueze activitatea tuturor institutilor deconcentrate din tara si sa aiba puterea de a demite intreaga conducere acolo unde rezultatele nu corespund cu asteptarile, iar dupa demiterea conducerii sa se realizeze un examen pe baza caruia sa se aleaga o noua conducere in functie de competente.
  • Sa impuneti viitorului guvern, prin acord intre institutii un target de performanta economica, target care in cazul in care nu este atins sa duca la demisia guvernului pentru a lasa loc unui alt guvern pentru anul ce urmeaza, guvern care sa se supuna aceleiasi reguli.
  • Sa faceti lobby pentru infiintarea unei organizatii ce sa le ofere IMM-urilor si liber profesionistilor in mod GRATUIT „know how-ul” pentru a putea incepe sa vanda online. Internetul nu este doar un mijloc de comunicare si propaganda, este in acelasi timp o imensa piata de desfacere si o posibilitate infinita de export. Marea majoritatea a afacerilor romanesti se plafoneaza deoarece nu stiu cum sa vanda dincolo de „granitele” locale. In Mallorca, o insula din Mediterrana ce are o suprafata si o populatie echivalenta cu doua judete medii ale Romaniei din momentul in care a lovit criza si pana acum, circa 1500 de IMM-uri s-au orientat spre mediul online si prin intermediul internetului au reusit sa creasca exporturile locale cu pana la 70%, fapt ce evident a atras dupa sine si o refacere rapida a economiei lovite de criza.
  • Sa demarati procedura de inlocuire a ajutoarelor sociale cu locuri de munca. Sistemul actual de ajutoare sociale este defect si aduce mai degraba a comunism decat a capitalism. In loc sa impovarati firmele cu procente de 63% in ceea  ce priveste taxele percepute pentru exercitarea muncii mai bine reduceti acest procent la jumatate cu conditia ca firmele sa incerce sa faca noi angajari pe care sa le subventionati. Astfel, in loc sa incasati 60% pentru un singur angajat, mai bine incasati de pe urma a doi angajati cate 30% si decat sa platiti timp de un an ajutor de somaj in cuantum de 75%, mai bine subventionati 50% din salarul noului angajat, ceea ce in linii mari v-ar aduce o economie deloc neglijabila de 25% din actualele plati sub forma de somaj. Cu aceasta economie se pot indexa atat pensiile cat si alocatile copiilor si se pot face pasi spre reformarea sistemului social. Dincolo de asta, orice angajat in plus inseamna fara doar si poate un consumator in plus, iar consumul evident nu face decat sa ridice economia tarii.
  • Si nu in ultimul rand, dincolo de orice angajamente politice sau electorale sa nu permiteti interventia nimanui in actul de justitie. In momentul de fata, justitia romaneasca e pe drumul cel bun si isi face datoria cat mai bine posibil. Nu avem nevoie nici de accelerarea actului de justitie, fiindca asta poate duce la greseli, dar nici la ingradirea actului de justitie.

Chiar daca suntem constienti de dificultatea cu care se pot realiza aceste solicitari, de procesul indelungat pe care-l presupun, ramanem cu speranta ca ele vor fi considerate cel putin partial si ca peste 5 ani vom putea trage linie pentru ca noi, atat cei din diaspora cat si cei pe care i-am lasat in tara sa votam din nou bucurosi ca prin demersul si eforturile noastre am reusit sa schimbam directia.

Imi cer scuze pentru orice greseli de tip gramatical sau ortografic facute in aceasta scrisoare deschisa.