Reactii de la Sibiu la Topul universitatilor

Asa cum am prezentat aici, Ziarul Financiar alaturi de alte publicatii centrale au dat publicitatii o analiza a sistemului universitar din Romania, care a starnit controverse. Iata mai jos reactia oficiala a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.

COMUNICAT

Demersul Societăţii Academice din România de a impune un sistem de integritate pentru învăţământul superior din România este bine venit. Principial se afirmă un set de norme şi valori la care subscriem pe deplin.
Proiectul Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC) a realizat o monitorizare după o metodologie care are la bază un chestionar care vizează transparenţa şi corectitudinea administrativă; corectitudinea academică; calitatea guvernantei şi managementul financiar.
Evaluarea a avut loc la patruzeci şi două de universităţi de stat din totalul de cincizeci şi şase urmărindu-se şi realizarea unui clasament (top) în urma căruia Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu ocupă locul 33.
Ca puncte tari s-au reţinut la universitatea noastră încheierea de parteneriate cu universităţi străine în special din Germania, o intensificare a investiţiilor şi modernizarea spaţiilor de învăţământ precum şi atragerea de cadre didactice tinere. Ca puncte slabe s-a reţinut învinuirea a 13 persoane din conducerea universităţii de fapte de corupţie şi existenţa unor procese penale „deschise” pentru „presupuse” acte de corupţie; inexistenţa unui regulament cu privire la nepotism; lipsa unor politici de combatere a plagiatului; lipsa unor strategii privind resursele umane şi promovarea pe criterii de performanţă şi calitate a actului pedagocic.
Este de observat că S.A.R. şi-a propus ca evaluarea integrităţii academice să se realizeze prin intermediul unor echipe de evaluatori formate dintr-un expert şi un student. S-ar fi impus din capul locului ca aceşti aşa zişi experţi să aibă competenţa necesară pentru a realiza o astfel de evaluare care presupune o cunoaştere profundă a întregului management universitar. Or, din discuţiile purtate cu echipa de evaluatori am constatat că aceasta avea doar o vagă informaţie în domeniu, neînţelegând corect mai toate problemele vizate. A-i considera, aşadar, pe aceştia nişte „experţi” în domeniu care să garanteze acurateţea concluziilor este riscant. S-a realizat astfel o distorsionare a judecăţilor de valoare care minează în punctele esenţiale şi aşa zisul top.
S-a reţinut ca un punct negativ faptul că există „deschise” procese penale împotriva a 13 persoane pentru fapte de corupţie. În realitate este vorba de o reclamaţie a profesorului Lupu Corvin şi Emil M. Popa, ambii sancţionaţi pentru abateri de la normele comportamentului academic, ultimului fiindu-i desfăcut şi contractul de muncă pentru plagiat. Demersurile acestora sunt de rea credinţă. Sancţionarea lor s-a făcut tocmai în vederea respectării acelor principii care însăşi S.A.R. cere a fi respectate, cum este combaterea plagiatului, promovarea în funcţii academice numai pe merit şi competenţa profesională. În acest context a reţine pe baza unei reclamaţii a celor sancţionaţi că exista „deschise” procese penale pentru fapte de corupţie la U.L.B.S., este incorect.
Se afirmă că lipsesc politicile şi cazurile reale de sancţionare a plagiatului în U.L.B.S.
Aşa cum am arătat mai sus, tocmai profesorului Popa M. Emil i s-a desfăcut contractul de muncă pentru plagiat dovedit, iar alţi doi colaboratori ai săi au fost de asemenea sancţionaţi pentru o astfel de faptă. Adică pe de o parte reclamaţiile făcute de aceştia sunt avute în vedere ca nişte cazuri grave de corupţie, prin procese penale „deschise”, iar pe de altă parte se neagă evidenţa că în universitatea noastră plagiatul este sancţionat cu fermitate. Contradicţia este evidentă.
Concluzia care se impune este lipsa de profesionalism şi incapacitatea evaluatorilor de a percepe corect şi obiectiv diversele situaţii supuse analizei. Ce vrea să însemne, de pildă „inexistenţa unui regulament cu privire la nepotism”?. Este nevoie de un astfel de regulament? Există reguli ferme cu privire la modul de promovare în funcţiile academice, atât în legile speciale care reglementează învăţământul universitar precum şi în Carta universităţii. Prin respectarea riguroasă a acestora se asigură promovarea corectă, pe bază de merit şi performanţă profesională şi nu prin ridicole regulamente privitoare la „nepotism”.
Dacă S.A.R. urmăreşte respectarea unor principii şi a corectitudinii universitare, acest lucru nu se poate realiza prin demersuri care, ele însele, încalcă principiile elementare de profesionalism, corectitudine şi obiectivitate.
Clasamentul rezultat astfel este unul incorect. El nu reflectă nici pe departe starea reală a universităţii noastre şi nici a altora.

BIROUL SENAT AL UNIVERSITĂŢII „LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU

10
Lasă un răspuns

8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
newest oldest most voted

au dreptate astia de la Blaga. dupa mine SAR i-a pozitionat muuuult prea sus. calitatea sistemului de invatamant si respectarea procedurilor se reflecta in studentii pe care ii licentiaza pe banda rulanta… din experienta mea, majoritatea ies din facultate doar cu o diploma, pe care nu o pot folosi nici macar ca si hartie igienica… sad, but true. ar fi cazul sa lase ciocul mic si sa puna mana sa lucreze la respectarea standardelor 😉

CUC U, CUC U, pai numai citind comunicatul asta iti poti da seama ce “competente eminente” are ULBS-ul nostru. Cica: “Ce vrea să însemne, de pildă „inexistenţa unui regulament cu privire la nepotism”?.” si apoi zice ceva de “se asigură promovarea corectă, pe bază de merit şi performanţă profesională şi nu prin ridicole regulamente privitoare la „nepotism”.” Auzi nenicule ca la astia nu e nepotism, pai era prin 1998 cand faceam “Organe de masini” curs cu Florea senior -prorector, laborator cu Florea -junior si Proiect cu Florea nevasta de junior si nora de senior…dar era pe “performanta profesionala” nicidecum nepotism… Read more »

Transmitem in direct de la Facultatea de Medicina “Victor Papilian” din Sibiu emisiunea “Facultatea in familie”, unde avem ca invitati pe: 1. Prof. Dr. Manuela Mihalache cu sotul Pr. Dr. Cosmin Mihalache 2. Prof. Dr. Mihai Leonida Neamtu cu fii Prep.Dr. Cristian Neamtu si Asist.Dr. Bogdan Neamtu 3. Prof. Dr. Dan Sabu cu sotia Conf.Dr. Mariana Sabau si fiul Asist.Dr. Alexandru Sabau 4. Prof. Dr. Dorin Bardac cu fiul Conf.Dr. Ovidiu Bardac 5. Prof. Dr. Manitiu Ioan cu fiica Asist. Dr. Reff Ramona 6. S.l.Dr. Bogdan Duica Iancu cu sotia Asist.Dr. Bogdan Duica Anca 7. Asist.dr. Cristinel Diaconu cu sotia… Read more »

pantera

An I, drept. Am constatat deja plagiat la profesori, inclusiv in forma agravanta, adica fraza fara inteles prezenta in 4 lucrari a 4 autori de la diferite universitati, care se citeaza unii pe altii la bibliografie cu lucrari mai vechi de nu mai stii care e autorul ineptiei si care plagiatorii… Aberatiile, originale sau nu, prezente din greu in anumite cursuri mi se par mult mai grave decat orice caci arata tare majore. Rudenia nu e neaparat o dovada de incompetenta dar pasarea pe limba ei piere… Transparenta… sa fim seriosi… Taxa ni se cere sa o platim cum li… Read more »

balan iulian

fratilor.stati linistiti ca la ULBS functioneaza inca sistemul comunist,iar steagul care flutura deasupra multor profesori,reprezinta un cur cu 2 aripi care are ca motto….cine nu pupa…zboara.acolo este o claca,care au pus mana pe conducere si au matrasit toti profesorii buni.la cei adevarati competenti le-au luat orele sau au derivat N materii din una singura pentru a castiga clica nepotilor,rudelor,copiilor si a multor altii care nu au nici o legatura cu dreptul.Orele nu se tin mai deloc dar la unele examene se pica pe capete,ca pretentiile exista.Sunt foarte multi profesori care au si cate 8 norme din care unii castiga anual… Read more »

balan iulian

scuzele mele…era vorba de 180 de milioane de lei lunal nu anual….din cauza vitezei am gresit…..

Figaro

Pentru profesorul de la Medicina: L-ati uitat pe dr. Tanasescu, ginerele rectorului-penal Oprean, care se poarta frumos cu d-voastra, dar va monitorizeaza si va toarna la socru-sau. Acest lucru, mai ales cu profesorul Kiss. In facultate sunt si alte rubedenii ale grupului mafiotic din rectorat. E pacat de medicii valorosi care se compromit grav, pe termen lung, alaturi de impostori ca Duse, Oprean, Cioca (turnator la Duse) etc. Cu integritatea ULB si Medicina SUNT LA PAMANT!!

Me

Coruptie si prostie exista la toate facultatile cred.