Radiourile merita sa moara

Fiecare post de radio ce emite si pe unde radio nu doar online are cate o emisiune matinala ce alunga ascultatorii. Pe bune!

Am incercat o perioada sa ascult radiouri romanesti, gen Radio 21 si Kiss FM (NU, n-am ascultat niciodata Radio ZU si nici n-am de gand s-o fac pentru ca-i in opinia mea un radio croit special pentru consumatorii de OTV si Taraf TV.) si apoi am trecut la radiouri spaniole precum 40 Principales si chiar si Radio One Mallorca, doar ca toate, absolut toate au un singur lucru in comun si anume emisiunile matinale de doi lei.

Practic la fiecare radio pe care l-am ascultat emisiunea matinala era realizata de doi-trei baieti si fete care pe langa faptul ca vorbesc mult prea mult si recita ca niste papagali o serie de glume expirate de mult sau copiate de la altii se mai si apuca sa cante adeseori peste vreo melodie cu toate ca n-au deloc ureche muzicala si mai mult deranjeaza.

Dincolo de asta mai fac si concursuri si sunt o serie de concursuri din ce in ce mai cretine si mai absurde, iar pentru a participa la concurs trebuie sa dai un SMS sau sa suni la un numar cu suprataxa si adeseori premiul (de obicei un tricou) costa mai putin decat SMS-ul sau minutul de apel…

Ba mai mult unii dintre ei fac si farse la telefon si deja se stie destul de bine ca majoritatea farselor respective sunt trucate si ca n-au nici o legatura cu realitatea. Si pe langa toate astea mai sunt si nesfarsitele pauze de reclama, iar daca pe radiourile de aici din Mallorca auzi de obicei reclame la produse si servicii locale, pe radiourile romanesti sunt numai reclame la medicamente si alte leacuri naturiste de parca Romania e o tara plina de oameni betegi care nu mai pot trai fara medicamente impotriva hemoroizilor (probabil de la pupatul in fund practicat de majoritatea ca se stie ca in gura sunt mai multe bacterii decat in fund) si fara medicamente impotriva lacomiei (digestive si laxative necesare la fiecare sarbatoare celor care nu se opresc din mancat si baut decat atunci cand apare vreo salvare pe la usa).

Am incercat o perioada sa ma reorientez spre radiourile online de pe Shoutcast, insa si acolo am dat peste radiouri nemtesti si americane ce au emisiuni matinale aproximativ identice cu celelalte, dar si peste radiouri gratis care pun vreo 20-30 de melodii intr-un playlist ce se tot reia la fiecare doua ore si care e mai degraba obositor decat relaxant.

Si uite asta-i motivul pentru care radiourile merita sa moara, si mor incet si sigur pe masura ce tot mai multi oameni trec pe servicii de streaming precum Spotify unde nu doar ca poti alege muzica pe care vrei s-o asculti si sa-ti faci propriul playlist sau sa asculti playlist-urile altora, dar in varianta gratis singurele intreruperi sunt realizate de 2-3 reclame ce apar aleatoriu dupa 5, 7 sau 10 piese ascultate.

Dincolo de asta folosind servicii gen Spotify ai sansa sa descoperi o gramada de artisti buni ce produc muzica necomerciala si ale caror piese le intrec de la distanta pe cele ale comercialilor dati la radio.

Si nu doar radiourile trebuie sa moara, ci si televiziunile asa cum le stim noi si cum exista acum si chiar si YouTube in forma lui actuala.