Licentele la drept si nu numai

Screen Shot 2013-12-11 at 18.48.59

Bantuind pe Facebook in urma cu vreun an mi-a atras atentia o notificare din feed, care imi arata faptul ca un prieten de-al meu a dat like unei postari de pe un grup oarecare.

Cum remarcasem fugitiv ca e ceva despre vanzarea de lucrari de licenta am intrat de curiozitate pe grupul respectiv si am observat urmatoarele postari:Screen Shot 2013-12-11 at 18.48.59

 

Ma gandesc evident la faptul ca toti cei care ajung sa-si cumpere lucrarea de licenta sunt prosti bata si ca nici unul dintre ei n-o sa ajunga la un nivel profesional care sa-i confere si apreciere in domeniul profesional atat timp cat prefera sa plateasca pe altii sa faca munca in locul lui. De fapt cred ca insasi ideea de a-ti cumpara licenta inseamna pentru oamenii astia o recunoastere (chiar si mascata) a faptului ca sunt incompetenti.

Astfel, daca dupa cei 3, 4 sau 5 ani de facultate (dupa caz) un oarecare ajunge sa-si cumpere lucrarea de licenta e cat se poate de evident ca habar n-are de ce a facut facultatea si cu „hartia” in mana o sa ajunga sa distruga vieti si sa creeze dezechilibre in societate. Probabil va intrebati cum asa?

Ei bine, ma intreb cum o sa ancheteze un criminalist cu lucrarea de licenta cumparata un caz? Cum o sa decida un judecator cu impartialitate? Cum o sa efectueze un medic o operatie complicata si nu in ultimul rand cum o sa conduca un manager o companie?

Va spun eu cum. O sa fie nesigur pe el si o sa faca multe greseli, greseli care pot sa-i coste pe unii libertatea, viata sau chiar si bunastarea. Si atunci sa ne mai miram ca patronii nu dau doi bani pe diplomele de studii superioare si ca in tarile straine astfel de diplome n-au nici o valoare profesionala si astfel cine doreste echivalarea studiilor din Romania trebuie sa se „recalifice” facand minim 2 ani de scoala si dand examene in tara de adoptie?

Desigur or sa existe o serie de oameni care dau vina pe profesori pentru ca nu explica suficient de bine sau pe cei care ofera spre vanzare lucrari gata facute si mai putin pe cei care le cumpara, insa daca am invatat un lucru in viata acela e ca profesorul e doar indrumator si ca in afara de ciclul primar de scoala nimeni nu mai are obligatia sa stea langa tine sa-ti explice cum se scrie corect, cat fac 1+1 sau ce inseamna una sau alta. Astfel daca dupa ciclul primar esti incapabil sa urmaresti materia dintr-o carte fara ajutor fie esti prea indolent si prea ipocrit (rezultat al celor 7 ani de acasa) fie esti incompetent si astfel poti sa ai un handicap mintal motiv pentru care oamenii respectivi au nevoie sa faca o scoala speciala si sa evite exercitarea unei profesii ce nu se ridica la nivelul lor mintal.