Deoarece directia in care se indreapta protestele e relativ ingrijoratoare cred ca e oportun sa lamurim putin pentru multi cam cum sta treaba.
In ultimele zile au avut loc atat in tara cat si in strainatate proteste ce aparent au acelasi numitor comun. Spun aparent pentru ca in opinia mea pe cat sunt de asemanatoare pe atat sunt de diferite.
In primul rand in afara tarii protestele sunt in principiu organizate de asociatii de romani care mobilizeaza pe social media lumea. Protestele din diaspora sunt de fapt rezultatul ingradirii dreptului la vot din data de 2 noiembrie, insa oricat s-ar incerca sa li se dea culoare politica, aceste proteste incearca sa fie cat se poate de apolitice. E drept ca toate asociatile de romani sunt afiliate politic, chiar daca doar neoficial, insa pentru desfasurarea lor in conditii decente si democratice, autorizarea lor presupune si depolitizarea lor. Astfel, in diaspora se protesteaza mai mult in favoarea unui drept democratic si mai putin in favoarea unui candidat anume. Spun acest lucru fiindca multi inca nu inteleg faptul ca diaspora joaca dupa alte reguli. Si ca sa intelegeti mai bine ceea ce vreau sa zic, in zilele ce au urmat primului tur de scrutin, au fost voci dintr-o anumita tabara politica ce au incercat sa sugereze faptul ca daca romanii care n-au apucat sa voteze ar fi votat, un anume candidat obtinea mult mai multe voturi. Mi se pare destul de absurd sa faca o astfel de afirmatie, mai ales daca ne gandim ca in primul tur au fost in total 14 candidati si ca optiunea de vot e secreta. Ori sa atribui unui volum de votanti care n-au putut sa-si exprime optiunea de vot, o optiune de vot anume mi se pare la fel de grav ca si a le ingradi dreptul la vot.
Pana la urma diaspora a vrut sa voteze si punct. Nu sa voteze neaparat cu un candidat anume. Iar acest lucru este de fapt si motivul pentru care diaspora protesteaza.
In schimb, in tara pe langa cei care s-au solidarizat cu diaspora exista si sustinatori sau membri ai partidelor politice, care deturneaza notiunea de solidaritate cu romanii carora li s-a ingradit un vot si care fac dintr-un protest de solidaritate unul politic. Iar acest lucru risca sa cauzeze dezechilibre. In primul rand drepturile constitutionale sunt apolitice si trebuiesc garantate si respectate de fiecare membru sau sustinator de partid in parte. Ori lucrul asta nu se prea intampla in Romania.
Pe de-o parte, canalele de media, intens politizate relateaza impartial si inechitabil situatia din teren. Tin minte cum la alte proteste o serie de televiziuni faceau reportaje de la fata locului, in timp ce in acest moment astfel de reportaje cam lipsesc. Ba mai mult protestele sunt relatate cat se poate de fugitiv pe media si nu se cere mai deloc opinia celor care protesteaza sau a celor care nu protesteaza pentru a prezenta ambele parti ale povestii.
In schimb, vazand protestele din tara sau din diaspora o serie de oameni politici, votati si sustinuti (partial) in urma cu cativa ani de poporul care acum protesteaza s-au trezit sa faca fel de fel de declaratii iresponsabile care in loc sa fie prudente si sa modereze tensiunea din jurul acestor proteste ajung sa provoace si sa instige.
Dincolo de asta, in randul protestatarilor exista si cativa duplicitari care in urma cu ceva vreme „se pisau pe el de vot”, iar acum sunt solidari cu diaspora. Acest lucru decredibilizeaza protestele, iar acesti oameni, care par sa fie masa de manevra trebuiau scosi din cadru pentru ca nu conving mai deloc si ii pun pe cei care protesteaza corect intr-un con de umbra.
Un alt aspect pe care l-am vazut cat se poate de periculos se desfasoara pe social media, in general pe Facebook unde circula o serie de poze si de manifeste impotriva celor care au votat cu un anume candidat. Sa nu uitam ca la fel de bine cum noi avem dreptul sa votam cum ne dicteaza constiinta si-l alegem pe X si nu pe Y, la fel si oamenii aceia au dreptul sa voteze cum cred ei, chiar daca gresesc.
Faptul ca circula astfel de poze si manifeste pe Facebook nu face decat sa puna in pericol tocmai categoriile defavorizate de oameni. Se tot vehiculeaza o poza cu Ponta inconjurat de niste femei, probabil pensionare, ori aceasta poza transmite mesajul ca acele femei si mai ales ca pensionarii voteaza cu Ponta. Ceea ce nu e corect fiindca dintr-o simpla poza nu poti ghici optiunea de vot a omului, sau a categoriei sociale din care face parte si chiar daca omul respectiv a votat cu Ponta, sa-i folosesti imaginea pe post de manifest inseamna sa-i violezi acelui om o serie de drepturi constitutionale, drepturi pentru care aparent protestezi.
Nu m-ar mira ca in functie de rezultatul alegerilor, o serie de oameni dintr-o anumita categorie sociala sa fie persecutati sau marginalizati de diverse persoane intocmai datorita considerentelor rezultate din vehicularea unor astfel de poze.
Chiar ieri, cineva s-a trezit sa-mi raporteze postarea aceasta pe un grup, pe motiv ca nu scrie nimic de rau de Ponta. Ori facand asta, tocmai din tabara celor de dreapta pe care noi toti ii consideram democratici n-a facut decat sa incerce sa-mi interzica dreptul la libera exprimare.
Am citit o serie de scrisori si de manifeste si am scris la randul meu un manifest in legatura cu starea natiunii dupa ziua de 2 noiembrie 2014, insa toate cele pe care le-am citit scrise atat de intelectuali romani cat si de romanii din diaspora au fost cat se poate de prudente, n-au instigat si n-au pus in pericol o categorie sociala anume.
Ba mai mult, am vazut sustinatori ai candidatilor facand o serie de comentarii xenofobe, intocmai fiindca intr-o regiune a tarii un candidat anume a avut mai multe voturi iar altul mai putin. Acest lucru provoaca fara doar si poate tensiuni de natura etnica si sociala si nu sunt deloc de neglijat.
Felul in care se protesteaza dintr-o anume tabara si felul in care protestele pentru un vot democratic sunt folosite in scopuri politice de o anume tabara nu fac decat sa creasca prapastia dintre categoriile sociale si sa le puna in pericol pe cele vulnerabile. Oamenii cu putina scoala sesizeaza aceste influente negative si tocmai de aceea refuza sa-si exprime optiunea de vot sau sa participe la proteste de cele mai multe ori.
Protestele trebuie sa uneasca nu sa dezbine. Cele din diaspora par sa uneasca, cele din tara nu fac decat sa dezbine deocamdata si pe masura ce cresc in intensitate devin din ce in ce mai periculoase. Daca ne gandim bine, studentii lui Laszlo Tokes in 1989 sau huliganii de pe EuroMaidan au fost mult mai putini si totusi au reusit sa aduca fiecare cate o tara in pragul violentelor si al persecutarii. Sa speram totusi ca simtul responsabilitatii va reveni inainte sa fie prea tarziu.