De ce mai e drum lung… ?

Patru intrebari simple cu raspunsuri la fel de simple care sa-i faca sa inteleaga pe multi ca drumul spre democratie si libertate e lung insa posibil:

  1. De ce nu am votat cu Iohannis in primul tur? – Ei bine, mereu am considerat fapul ca primul tur e singurul in care poti vota rational si in care iti poti alege candidatul favorit. N-am votat cu Iohannis in primul tur fiindca inainte de scrutin am ajuns la concluzia ca exista un candidat care spre deosebire de Iohannis a facut deja pentru Romania multe din postura functiei pe care o are in Parlamentul European. Stiam ca acest candidat nu are sanse la fel de bine cum stiam deja ca avand in spate o coalitie Iohannis are cele mai mari sanse sa ocupe locul doi. Nu incapea nici urma de indoiala asupra faptului ca Ponta va ocupa primul loc datorita votului din tara si in special din afara Transilvaniei. Mi-am exprimat aceasta opinie inaintea scrutinului si s-a adeverit. Dincolo de asta n-am votat cu Iohannis fiindca in spatele lui stau oameni destul de dubiosi. Iohannis nu candideaza doar pentru el si doar pentru romani sau sibieni ci si pentru corupti si coruptibili din alianta ce-l sustine. Stim cu totii ce a facut bun si ce a facut rau la Sibiu si stim cu totii cei plecati in afara tarii ca Sibiul se apropie de orasele in care ne-am stabilit prin diverse colturi ale Europei si ca probabil tocmai de aceea merita sa-i dam lui Iohannis o sansa in turul doi. N-am sa intru in detalii asupra diverselor parti negative fiindca articolele scrise de Calin aici pe blog de-a lungul timpului au relatat concret si la obiect ceea ce n-a facut bine Iohannis, iar cum am putut vedea in campanie aceste articole au servit drept sursa de inspiratie pentru diverse atacuri sub centura. Asa ca, in momentul votului, chiar daca am viziuni liberale, nu voi vota cu Iohannis pentru partidul sau coalitia care-l sustine ci pentru ca il consider un pariu castigator si stiu ca daca vrea poate sa invinga sistemul din spatele lui.
  2. De ce Moldova, Oltenia si Muntenia sunt rosii? – Raspunsul la aceasta intrebare e destul de simplu. In zonele respective n-a avut loc nici o revolutie in ultimii 100 de ani. Revolutia a avut loc doar in Transilvania, in orase in care zeci, poate sute de oameni si-au dat viata pentru libertate. La Bucuresti a fost o lovitura de stat bine orchestrata si gandita si pana la urma datele arata clar ca in Bucuresti au murit mai multi de mana minerilor la mineriada din 1991 decat la revolutie. Ori e clar ca anumite judete n-au vrut democratia, nu s-au razvratit pentru democratie. Lor le-a fost bine pe vremea comunistilor si le e bine si acum cu mostenitorii comunismului asa ca trebuie sa-si mentina zona de confort.
  3. De ce dreapta nu castiga niciodata o majoritate confortabila? – Atat in 1996, cat si in 2004 sau 2009 candidatii partidelor de dreapta au avut emotii mari la numararea voturilor. Si asta fiindca in Romania nu putem vorbi de dreapta politica in sensul propriu al cuvantului pentru ca nu exista dreapta politica. In Romania nu avem implicati in politica, in partidele de dreapta mici industriasi, mici patroni, detinatori de negoturi din tata in fiu care sa poata sa se si ghideze o doctrina de dreapta. Nu-i avem fiindca i-au distrus comunistii pe cei ce erau cu adevarat liberali imediat dupa ce s-a terminat razboiul, iar cei de acum? Ei bine sunt toti mari patroni, insa nu sunt patroni de pe urma vreunei gandiri liberale, ci sunt patroni de pe urma jafului public, a devalizarii companiilor de stat, a capusarii diverselor industrii si in general pe baza afacerilor profitabile cu statul. Sunt doar oameni de stanga deghizati in liberali. Ori niste oameni cu o gandire de stanga nu pot atrage electorat de dreapta. Si tocmai de aceea stau oamenii de acasa si nu ies la vot. Fiindca discursul de dreapta si metodele electorale nu conving. Sunt tot de stanga doar ca au alte culori. Bineinteles ca avem acum dupa 25 de ani si oameni cu adevarat de dreapta, insa aceia nu sunt implicati in politica fiindca n-au loc de hiene.
  4. De ce conteaza diaspora? – N-are rost sa mai repet ceea ce s-a prezentat in spatiul public privind votul de ieri din diaspora, insa e foarte important sa fac inteles un singur lucru. Diaspora conteaza si conteaza mult. Asta fiindca diaspora e produsul cel mai de pret de export al Romaniei. Si nu fiindca romani din diaspora trimit in tara miliarde de euro an de an atat declarati cat si nedeclarati, bani fara de care procentul de consum si „cresterile” cu care se lauda guvernele n-ar mai exista. Si nu fiindca de fiecare data cand un roman apare intr-o stire pozitiva ne simtim mandrii de ceea ce suntem. Ci fiindca diaspora reprezinta ochii si urechile Romaniei in lume. Romanii din diaspora vad, aud, traiesc, discuta si trag concluzii. Ei fac mereu comparatie intre Romania, oricat ar incerca sa uite, sa ignore, au intiparit reflexul comparatiei. Si comparand isi dau seama ce merge rau, ce a mers rau si ce sau mai bine zis cine poate reprezenta schimbarea, cine poate reprezenta primul pas spre adevarata democratie. De fapt diaspora incearca sa invete tara ce-i aia democratie, ce-i aia proprietate, ce-i aia libertate si ce sunt alea drepturi. Tocmai de aceea diaspora conteaza.