O idee despre resurse și scalabilitate

image-2

Să pornim de la următorul citat pentru a explica ceea ce fanaticii socialismului nu înțeleg:

„Este incredibil, desprins din filmele de groază, faptul că pentru toți cetățenii județului Gorj nu se poate găsi un singur medic care să asigure permanența. Lipsa gărzilor efectuate de medicii cardiologi reprezintă o situație foarte gravă, o stare de urgență, care pune în pericol viețile gorjenilor cu urgențe”, a adăugat prefectul de Gorj.

de aici (backup)

Treaba asta se repetă și pe aici pe la noi.

La privat, unde sunt bani mulți lipsesc oameni, la stat unde sunt bani mai puțini (deși teoretic ar trebui să fie mai mulți dacă nu s-ar fura) lipsesc oameni.

De ce lipsesc oameni?

Păi pentru că astea sunt meserii grele și foarte grele și nu toată lumea vrea să muncească, nu toată lumea vrea să-și asume responsabilități, nu toată lumea are chemarea pentru așa ceva.

Desigur, din școli ies grămezi de cetățeni ce au cunoștințe teoretice necesare, dar care la nivel practic nu prea sunt în stare de nimic.

Și dacă banii îi poți scoate la imprimantă foarte ușor, dacă uneltele și echipamentele le poți fabrica la scară largă din ce în ce mai eficient pe profesioniști nu-i poți scoate nici la imprimantă nici fabrica.

Singura resursă imposibil de scalat în timp real e resursa umană.

Aia profesionistă, dedicată și responsabilă.

De asta din 500 de CV-uri cu greu alegi 20 ca să susții un interviu și chiar și cu aia 20 o să ai o surpriză pentru că rareori dai peste unul cu adevărat bun și când dai peste el trebuie să-ți asumi că el face regulile nu tu.

Așa că degeaba ai impozite mai mari sau dedici mai mult % din PIB pentru sănătate și pentru educație. Cât timp n-ai oamenii e inutil.