O idee despre dezbatere

Nu întenționam să scriu articolul ăsta, dar pentru că apostolii verticalității din România mi-au șters niște comentarii pe subiect mă apuc să scuip ideea pe aici.

Să lămurim puțin dacă a fost sau nu dezbatere și dacă merită sau nu atenția și importanța care i se atribuie pentru că văd că mașina de propagandă a USR o prezintă ca fiind o dezbatere reală.

Cred că e musai să spunem de la bun început faptul că din moment ce s-a desfășurat la un post de radio obscur și s-a transmis doar pe Facebook! (nicio televiziune națională din grila must-carry nu s-a grăbit să o dea) nu a ajuns decât la un număr efectiv restâns de votanți și cu siguranță n-a ajuns nici măcar la 10% dintre votanții unor candidați ci mai degrabă s-a adresat efectiv unei bule anume și cam atât.

Apoi să lămurim care-i faza cu Dăncilă și Iohannis pentru că unul dintre apostolii verticalității din România care la un moment dat a luat o pauză de la a ne da lecții de democrație, civism și morală ca să fie cununat de Firea și mai apoi să se și laude cu treaba asta a fost tare ofensat de absența lui Iohannis.

Mă rog, ofensarea asta are de-a face cu faptul că fără Dăncilă și Iohannis audiența lor a fost implicit mai mică, dar asta e cu totul alt subiect.

Astfel, știe lumea cine sunt Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă?

Eu aș spune că știe pentru că vorbim de actualul președinte și fostul prim-ministru.

Ambii sunt susținuți de cele mai puternice partide din România (la ora actuală) și astfel au o bază de votanți solidă și stabilă care merge și pune ștampila pe ei pentru niște motive destul de bine definite.

Oamenii ăia nu au nevoie de nicio dezbatere pentru primul tur, nu trebuie să le reconfirme nimeni că trebuie sau nu să voteze cu Iohannis sau Dăncilă.

De la bun început, cei doi candidați pornesc cu cele mai mari șanse pentru turul doi așa că n-ar prea avea niciun motiv ca să se arunce într-o dezbatere cu toți învinșii care de altfel, teoretic și matematic, se bat pentru locul 3 la ora actuală furându-și procente unul altuia.

Atât Iohannis cât și Dăncilă au pornit în cursa asta cu un oarecare avantaj și intrarea fiecăruia dintre ei în turul al doilea depinde mai degrabă de mașinăria de partid decât de o gâlceavă televizată.

Apoi să revenim la anul 2014 și vom constata faptul că singura dezbatere cu adevărat reală s-a dat cu trei zile înainte de votul pentru turul al doilea când atât Iohannis cât și Ponta s-au dus la Realitatea TV și au dezbătut după care s-au mai dus odată la altă televiziune și au dezbătut și acolo ce era de dezbătut.

Nu mai țin minte dacă au fost dezbateri înainte de primul tur, probabil că au fost, dar tot așa, au fost dezbateri ale învinșilor, pe la televiziuni și radiouri obscure, fiindcă nici Iohannis și nici Ponta n-au participat.

În primul tur singurii care au miză și interes sunt candidații care se bat pentru locul al treilea și care trebuie să convingă suficienți votanți ca să ajungă pe locul doi.

Adevărata miză și adevărata bătălie se dă în turul al doilea și orice dezbatere care are ca efect doar umflatul în pene al bulei cu ajutorul unei trompete mediatice nu e decât o pierdere de timp și o irosire de resurse.

Over & out!