Nevoia de jurnalişti specializaţi

În România toţi jurnaliştii, ca toţi românii se pricep la toate. Şi în oraşe mici şi în capitală. Nu avem jurnalişti specializaţi, aşa cum este necesar. Pentru că patronatul de presă nu are bani sau se zgărceşte, un jurnalist trebuie să ştie toate domeniilor. Eu unul încerc mereu să învăţ din toate domeniile. Dar este greu. De exemplu sportul nu este un subiect favorit pentru mine. Nu mă pricep la acest domeniu, deşi am avut de scris şi pe acest domeniu. Este frustrant. Domeniila apropiate mie sunt cel social, administraţie, poliţie, armată, servicii secrete, urbanism, politică. Am învăţat din toate. Nu fac, cum adesea, chiar şi azi, am văzut jurnaliştii procedează: merg la o conferinţă de presă, interviu ori pentru a scrie un reportaj fără o prealabilă minimă lectură şi documentare în domeniu. Este greu când trebuie să scrii din toate domeniile… Sincer îi înţeleg pe cei ce fac aşa, dar astfel fac rabat de la calitatea muncii.

Tot aşa adesea jurnaliştii sunt acuzaţi de specialiştii care comunică mesajul că acesta a ajuns trunchiat, viciat la cititor. Dar vina în acest caz este comună: specialiştii trebuie să înveţe să comunice pe înţelesul publicului larg, reprezentant de jurnalişti şi jurnaliştii trebuie să se documenteze şi, ideal, să se specializeze. Aceste discuţii le-am avut şi acum doi ani în Bucureşti, cu arhitecţi şi urbanişti care se plângeau că presa nu îi înţelege şi de aici o viciere a mesajului. La fel s-a întâmplat şi în această seară la jurnalul de ştiri al Realitatea TV Sibiu unde întrebările adresate preşedintelui Ordinului Arhitecţilor filiala Sibiu – Vâlcea, Gabi Roşca erau parcă scoase de pe Google în urma unei căutări a termenilor “arhitect Sibiu”. Vedeţi şi voi un exemplu de viciere a mesajului şi căderea în ridicol (prin râsetele din off).

Vedeţi de la minutul 5.30

10
Lasă un răspuns

6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
newest oldest most voted

am vazut si eu emisiunea. saracul Gabi se uita la ea cu ochii pari de ma mir ca nu a si intrebat-o de unde scoate intrebarile astea (de fapt i-a si spus la un momentdat). femeia a inceput sa rada si ea de o intrebare. cine le-a fi scris oare?
:))

cibinensis

Tocmai astazi uitandu ma la tv romana /canale diferite/ remarc o lipsa de profesionalism in prezentarea unor simple evenimente.
Reporterii/ritele mai mult striga decat vorbesc si amintesc de copiii fara voce ce erau supusi calvarului recitarii ori incantarii de texte patriotice unde nu era nici linie melodica, nici punctuatie.
Jurnalism dupa ureche !
Mai bine un bucatar bun intr-o alta tara decat un jurnalist oligofren in Romania.
De fapt nu facem decat sa ne aflam intr-un nou stat multilateral dezvoltat.

calin, tu cred ca sti cel mai bine unde se ajunge cu doar unu-doi angajati care fac totul…

Salutari!
Tocmai de aceea te invit azi la Facultatea de Stiinte Politice, Relatii Internationale si Studii Europene de la orele 17.00 in sala 204 pentru o dezbatere despre implicarea civica si politica a tinerilor. Va fi si o lansare de carte despre contructia identitara la tineri. nu stiu daca ai primit pe alta cale invitatia…

ioio

Jesus ! ! !
Si tu esti cu abonament la ei in emisiuni !

Saraca, nu cred ca este vina ei. Dar na, nu ai ce sa ii faci ! o mai mare lipssa de inspiratie si de cultura nu am intalnit pana acuma, inteleg ca este un post local, dar se vrea pe culmi inalte !

ioio

Buna tema !
Poate deschizi un subiect numai pe tema asta .