Mitropolitul Streza îl afuriseşte pe Carabulea

Redau mai jos un comunicat de presă postat pe site-ul Mitropoliei Ardealului referitor la conflictul pentru Hotel Bulevard între Carabulea şi firmele sale, pe de o parte şi Arhiepiscopia ortodoxă a Sibiului pe de cealaltă parte. Din textul preoţilor am înţeles mesajul de final:

Preoţii noştri vor fi rugaţi să nu solicite nici un ajutor, dar nici să primească vreun sprijin de la aceştia, pentru că este incompatibilă calitatea de „ctitor şi binefăcător”, cu cea de „păgubitor al Bisericii!”
Mustrarea cea dreaptă a lui Dumnezeu e mai greu de purtat decât orice pedeapsă omenească, trecând din neam în neam!

Tot comunicatul este mai jos.

14 Aprilie 2010
COMUNICAT DE PRESA: DATORI BISERICII, POTRIVNICI ANULARII UNUI CONFLICT!

Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului,cu multă mâhnire şi durere sufletească, a constatat faptul că acţiunea litigioasăde recuperare a bunurilor bisericeşti, folosite de statul ateu, nu a putut fi rezolvată fără implicarea Justiţiei, cu taxele aferente, în ciuda dorinţei noastre şi a promisiunilor celor care au beneficiat de locaţia Bisericii.
Hotelul Bulevard, în prezent „Continental Forum”, a fost şi a rămas proprietatea Bisericii şi în perioada comunistă, fiind închiriat de „continuatoarea fostei I.H.R. Sibiu”, la 22 octombrie 1968, pe un termen de 99 de ani, Hotel şi Restaurant (4117,18 mp.), cu o chirie de 24.134,72 lei.
În 22 martie 1991 este reziliat contractul pe 99 de ani, dar SC Cibinul SA refuză eliberarea imobilului sau plata vreunei chirii. În plus, hotărârea CSJ – Secţia Comercială, nr.6079 din 21 octombrie 2002 obligă Arhiepiscopia, ca proprietar, la plata sumei de 13.154.421.127 lei, reprezentând „contravaloare investiţii”, sumă achitată prin ordin de plată nr.28 din 15 ianuarie 2003, din banii obţinuţi de Biserică cu„paiul de lumânare” şi din „bănuţul văduvei!”.
Timp de 5 ani (martie 2000 – octombrie 2005), cei care au primit suma compensatorie investiţiilor făcute (de stat!) nu au plătit nimic proprietarului, acesta fiind obligat să apeleze la justiţie, pentru a-şi recupera prejudiciul, care a fost estimat la suma de 453.780 USD.
Au urmat 7 ani de acţiuni judiciare (2003-2010), „de la Ana la Caiafa!”, de la Sibiu, Alba Iulia, Oradea, Craiova, de la Secţia comercială la cea civilă şi invers, şi chiar la Curtea Constituţională, iar acum recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Câtă energie consumată şi cât stres, chiar şi pentru chiriaş, câte cheltuieli şi câte amânări şi prelungiri, dar pentru ce?
Toate instanţele au recunoscut dreptul de proprietate exclusivă a Arhiepiscopiei noastre asupra acestei locaţii, deşi, miraculos, terenul de sub treptele de intrare în hotel şi un canal subteran au apărut în proprietatea chiriaşului!, şi că aceasta are dreptul reparatoriu de recuperare a prejudiciului. Din suma cuvenită ca prejudiciu pentru această perioadă, instanţa a scăzut cheltuielile de întreţinere a hotelului pe perioada 2000 – 2005, în valoare de 97.791,35 lei.
Deja, prin sentinţa civilă nr.55 din 10 martie 2008, pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. 102/63/2004, SC Cibinul SA este obligată la plata către Arhiepiscopia Sibiului a sumei de 1.559.260,38 RON, „reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a imobilului Hotel ‹Bulevard› Sibiu, pentru perioada 11 martie 2000 – octombrie 2005” şi a sumei de 28.710,08 RON cheltuieli de judecată. Sentinţa a fost investită cu titlul executoriu.
Regretăm profund că toate încercările Noastre de a aplana acest conflict şi de a recupera acest prejudiciu făcut Bisericii lui Hristos, prin mai multe consultări şi întâlniri la Reşedinţa Mitropolitană cu Domnul Ing. Ilie Carabulea, Preşedintele acestei societăţi şi prin alte acte de cinstire, nu au dus la nici un rezultat, deşi verbal ni s-au făcut mereu promisiuni, ca să treacă timpul.
În plus, două locaţii ale societăţii şi 100.000 lei ai Arhiepiscopiei se află de 7 ani sub sechestru. Cine a câştigat? Vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie a trecut la Domnul cu această mâhnire şi neîmplinire.
În ciuda modalităţilor juridice, folosite cu măiestrie 7 ani, de către datornicii Bisericii, pentru a amâna încheierea cinstită a conflictului, făcându-se acum Contestare la executare, fără nici un dialog, pentru ca bunul Bisericii lui Hristos să nu fie folosit pe nedrept de cineva, iar acesta să cadă sub pedeapsa necruţătoare a lui Dumnezeu, vom continua acţiunile în justiţie până la recuperarea prejudiciului.
Cerem tuturor preoţilor de la parohii şi mănăstiri să se roage pentru cei ce încă se mai folosesc de un bun al Bisericii şi să-i întoarcă spre gânduri mai bune.
Dacă nu se va dovedi înţelegere din partea celor ce au păgubit Biserica cu o asemenea valoare, sporind doar a lor avuţii, între Arhiepiscopia Sibiului şi societatea care ne-a păgubit nu va mai exista nici o legătură! Preoţii noştri vor fi rugaţi să nu solicite nici un ajutor, dar nici să primească vreun sprijin de la aceştia, pentru că este incompatibilă calitatea de „ctitor şi binefăcător”, cu cea de „păgubitor al Bisericii!”
Mustrarea cea dreaptă a lui Dumnezeu e mai greu de purtat decât orice pedeapsă omenească, trecând din neam în neam!
Iar, oamenii lui Dumnezeu din Justiţia acestei lumi să continue să urmărească punerea în aplicare a hotărârilor lor reparatorii.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului