Avem probleme cu apa la Sibiu

Instalaţii vechi, instalaţii noi, tehnologii vechi, tehnologii noi. Pe scurt aceasta este situaţia sistemului de distribuţie a apei la Sibiu. Cu toţii din oraş am remarcat că sâmbăta trecută am fost lăsaţi fără apă pentru schimbarea unor mega echipamente. Am fost anunţaţi. Asta este. Sâmbăta aceasta din nou jumate din sibieni au fost lăsaţi fără apă. De data asta o avarie. Cine a avut ochi să remarce în oraş după schimbarea mega echipamentelor de sâmbăta trecută, Apă Canal SA a fost chemată la multe intervenţii simultane în oraş. Multe avarii deodată. Am întrebat în ultima conferinţă de presă a primarului Iohannis dacă există o legătură între schimbrea echipamentelor şi avariile din ultimul timp şi m-a asigurat că este doar o coincidenţă. Nu prea cred în astfel de incidente. Am întrebat specialişti în domeniu şi se pare că schimbarea de sâmbăta trecută era menită să pompeze apă mai multă şi la viteză mai mare spre Zona Industrială Vest. Oare de ce era nevoie de asta? Mai ales că Zona Industrială Vest se stinge încet şi fabricile de acolo nu sunt mari consumatoare de apă. Sau a apărut un investitor de care nu ştim încă, pentru care se face aceastp investiţie? Nu este clar… Specialiştii spun că lucrările de sâmbătă vor genera de acum încolo reacţii în lanţ în sistem. Datorită debitului mărit multe instalaţii vechi vor ceda. Şi deja săptămâna trecută s-a văzut numărul mare de intervenţii Apă Canal în tot oraşul.

Dar aceste intervenţii sunt doar începutul reacţiilor în lanţ. Urmează multe altele, mai grave. Sâmbăta aceasta magistrala de apă de la Sadu a plesnit în Sibiu. Verdictul Apă Canal SA: era veche de 40 de ani. Păi bine oameni buni, asta numiţ voi vechi?! Se pare însă că magistrala a plesnit din alte motive: suprasolicitarea terenului traversat, datorat noilor construcţii de blocuri cu autorizaţii şmechere.
Urmează să aşteptăm vara asta multe opriri ale apei la Sibiu datorate avarilor, deşi de 10 ani se investeşte din greu în schimbarea instalaţiilor pe fonduri ISPA şi împrumuturi plătite de noi….