Mereu or să fie două tabere

_DSC3825

Am văzut adeseori postări și articole în care se insinua faptul că PSD-ul, sau USR-ul (depinde la cine citești), a scindat societatea românească în două.

Desigur, asta e o temă falsă și o abordare cel puțin greșită, ca să nu zic rău voitoare.

Adevărul e că mereu au existat două tabere în societate și mereu s-a ajuns la conflicte mai mult sau mai puțin violente.

Fiecare tabără crede că deține adevărul absolut și fiecare tabără o consideră pe cealaltă inferioară sau rău inteționată.

Numai că adevărul e undeva la mijloc.

Povestea asta cu dualitatea nu e prezentă doar în România pentru că avem parte de ea din plin și aici în vest.

În Spania, stânga politică a cauzat războiul civil și ulterior l-a pierdut, iar acum, de fiecare dată când preia frâiele, chiar și doar la nivel local, încearcă să se răzbune într-un fel sau altul pe dreapta politică sau mai bine zis pe susținătorii acesteia.

Cele două tabere se împart de regulă astfel:

  • Pe de-o parte avem extrema mai bogată a clasei medii, cea care câștigă puțin mai mult decât salariul mediu, lucrează la privat și are un venit decent care-i permite posibilitatea să iasă din tipare și să-și lărgească orizonturile.
  • Pe de altă parte avem extrema săracă a societății alcătuită de cele mai multe ori de oameni care într-un fel sau altul trăiesc din bani dați de stat (direct sau indirect).

Cei aflați undeva la mijloc, salariații cu minimul pe economie sau aflați în extrema săracă a clasei medii sunt de regulă ăia nehotărâți care de cele mai multe ori înclină balanța în favoarea unei tabere sau a celeilalte, în funcție de interesele pe care le are.

Cele două tabere sunt întotdeauna minoritare, iar grupul de nehotărâți e majoritar.

E drept că celor două tabere li se alătură adeseori nuclee extremiste care se identifică cu doctrina unei tabere sau a celeilalte.

Unii îi urăsc pe săraci pentru că sunt săraci și de regulă sunt niște proști și niște leneși care doar parazitează și trăiesc pe spinarea taberei celeilalte și a nehotărâților, în timp ce ceilalți îi urăsc pe bogați pentru simplul fapt că sunt bogați și cer justiție socială care adeseori se face tot pe spinarea taberei nehotărâților care, după cum spuneam, e majoritară.

Influențele extremiste sunt de fapt cele care generează conflicte și care conduc la un moment dat la legiferări absurde care au ca scop contracararea taberei oponente și ca efect pervers subjugarea nehotărâților.

Ipocrizia predomină în ambele cazuri pentru că în timp ce unii susțin un sistem cu ajutorul cărora micii și marii patroni care s-au îmbogățit cu ajutorul corupției pot să le ofere lor un trai decent, ceilalți susțin niste politicieni duplicitari și dubioși care pot să le asigure că cel puțin n-or să moară de foame.

Desigur, din cauza corupției pe care o ignoră ambele tabere atunci când mortul e în casa lor e posibil ca oricare dintre ei să moară nevinovați datorită acelorași motive: spitale prost dotate, insalubre și lipsite de medici profesioniști, șosele proaste, prost semnalizate și păzite de milițieni și care pentru suma corectă lasă criminalii să scape etc.

Din păcate scindarea asta socială nu prea are leac. N-a avut niciodată și s-a făcut vizibilă de atâtea ori de-a lungul istoriei.

Numai că sunt mulți ignoranți printre noi care pleacă de la ideia că noi de fapt suntem uniți și că Dragnea sau Iohannis ne dezbină cu o simplă declarație.

N-am fost niciodată uniți și nici nu o să fim vreodată pentru că societatea are nevoie de scindarea asta ca să poată să evolueze într-un fel sau altul.